Sursa foto: umft.ro

Procurorii DNA au trimis în judecată trei angajate ale Universității Politehnica Timișoara, acuzate de fraudă cu fonduri europene și delapidare. Prejudiciul total depășește 5 milioane de lei și 2,5 milioane de euro

Potrivit anchetatorilor, între 2012 și 2020, cele trei angajate ar fi deturnat sume importante de bani atât din proiectele europene Erasmus și Erasmus+, cât și din fondurile proprii ale universității. În acest interval, ar fi folosit documente și declarații false pentru a obține fonduri în mod ilegal.

”Programele Erasmus şi Erasmus+ sunt programele actuale ale Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport, iar Universitatea Politehnică Timişoara, în activitatea de învăţământ pe care o desfăşoară, a participat la aceste programe oferite de Uniunea Europeană. În cadrul celor două programe accesate de Universitatea Politehnică Timişoara, în perioada 2014 – 2019, au fost finanţate cu fonduri europene şapte proiecte care au presupus, printre altele, efectuarea de deplasări/mobilităţi ale cadrelor didactice, personalului administrativ şi ale studenţilor în străinătate, la diferite unităţi de învăţământ, dar nu numai, pentru schimb de experienţă, formare, precum şi alte activităţi. În cadrul verificărilor efectuate de procurorii anticorupţie, în proiectele respective nu au putut fi identificate sau puse la dispoziţie documente esenţiale, necesare pentru a putea fi decontate toate cheltuielile presupus a fi făcute de către cadrele didactice sau studenţii Universităţii Politehnice Timişoara. Astfel, în multe situaţii, nu au putut fi identificate documente cu caracter de invitaţie, personală sau generală, din partea instituţiei gazdă/primitoare, ordine de deplasare, cereri de deplasare, Raportul – formular al participantului la încheierea mobilităţii (Chestionarul UE online), sau documente de verificare post mobilitate”, au afirmat reprezentanţii DNA, citat de news.ro.

Persoanele trimise în judecată sunt:

  • Maria-Lia Dolga, fost director al Departamentului Relații Internaționale, acuzată de complicitate la delapidare și fraudă cu fonduri europene.
  • Lenuța-Daniela Hudac, fost șef al Biroului Contabilitate, acuzată de delapidare cu consecințe deosebit de grave.
  • Marinela Solomon, fost administrator financiar, acuzată de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

De asemenea, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Hannelore Elfride Filipescu, fost șef al Biroului Erasmus, acuzată de complicitate la fraudă.

Ancheta arată că Maria-Lia Dolga, cu ajutorul lui Hannelore Filipescu, a prezentat declarații și documente false către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, obținând astfel pe nedrept peste 659.000 de euro din fonduri europene.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) a anunțat că se constituie parte civilă în dosarul fraudelor de la Universitatea Politehnica Timișoara, solicitând despăgubiri în valoare de 1.090.542,40 euro, sumă la care se vor adăuga dobânzile legale.

De asemenea, Universitatea Politehnica Timișoara a transmis că se constituie parte civilă împotriva inculpatelor Lenuța-Daniela Hudac și Marinela Solomon, solicitând despăgubiri de 5.053.940 lei și 1.548.617 euro pentru prejudiciul suferit. La aceste sume se vor adăuga dobânzi și penalități, calculate din momentul comiterii faptelor până la recuperarea completă a prejudiciului.