Migranți tineri au fost salvati în unele dintre primele operațiuni de salvare din Marea Mediterană, de când sute de oameni au murit când o barcă s-a scufundat în largul coastei grecești, spun că nimic nu i-a putut descuraja să încerce să ajungă în Europa.
În timp ce uriașa navă de salvare roșie și albă navighează pe o întindere a Mării Mediterane, orizontul este întrerupt de vederea unei bărci gonflabile albastru închis, plină de capete clătinând. Salvatorii de la organizația de caritate SOS Mediterranée se îmbracă cu căști și veste de salvare în timp ce se deplasează la fața locului cu bărci cu motor.
Tineri băieti, majoritatea din Gambia, au fost pe mare de 15 ore și au parcurs 54 de mile marine de orașul libian Castelverde, lângă Tripoli.
Acestia au trecut prin stari de groaza spunand că, cu puțin timp înainte de sosirea salvatorilor, aproape izbucnise o luptă la bordul ambarcațiunii supra-ambalate. Unii erau hotărâți să continue, în timp ce alții implorau să renunțe și să încerce din nou mai târziu. Unul și-a scăpat telefonul în mare în corp la corp.
Unul poartă albastrul pal familiar al unui tricou de fotbal al Manchester City, alții poartă iPhone-uri în mână. Puțini au adus apă sau mâncare. Mulți nu pot înota, înarmați doar cu camerele anvelopelor pentru a le folosi ca dispozitive de plutire în cazul în care ajung în mare.
Migranții declara pentru BBC că nu erau ignoranți cu privire la riscurile cu care se confruntau. Mulți spun că nu a fost prima lor încercare de a ajunge în Europa – unii au evitat moartea, fiind ridicați de pe bărci aflate în dificultate și întors în Libia.
- „De șapte ori am încercat”, spune un tânăr de 17 ani.
Fiecare migrant cu care vorbesc are prieteni care au murit încercând aceeași călătorie. Unii au urmărit și pe rețelele de socializare știrile despre dezastrul grecesc – una dintre cele mai mortale scufundări de imigranți din ultimii ani, în care se crede că au murit până la 750 de persoane – care s-a petrecut cu mai puțin de două săptămâni mai devreme. Acei imigranți plecaseră și din Libia.
„Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare. Există doar două opțiuni”, spune adolescentul.
Când nava acostează în portul Bari acasa pentru ei, adolescenții, care mai devreme au cântat și dansat pe punte, merg liniștiți, ținând în brațe pături gri și documente pentru a le prezenta autorităților. Aceștia sunt întâmpinați în port de oficialii din domeniul sănătății și de frontieră, precum și de lucrătorii Crucii Roșii și ale Națiunilor Unite. Unii sunt duși în ambulanțe pediatrice pentru tratament medical. Alții sunt puși în autocare și transportați la unitățile de primire, unde vor fi supuși evaluărilor ulterioare.
Pentru continuare accesati sursa citata.
Imagini(BBC):
Sursa: bbc.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.