Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din SUA au dezvoltat o cremă de piele inovatoare destinată vindecării leziunilor provocate de expunerea la soare sau toxinele mediului înconjurător.
Această cremă conține melanină sintetică, care imită melanina naturală din pielea umană și accelerează procesul de vindecare atunci când este aplicată pe zonele afectate. Efectele benefice nu se limitează la nivelul pielii, ci includ și o calmare a sistemului imunitar.
Melanina sintetică biomimetică, atunci când este utilizată sub formă de cremă, oferă o protecție eficientă împotriva expunerii la soare și contribuie la vindecarea pielii afectate de arsurile solare sau chimice.
Mecanismul de acțiune constă în eliminarea radicalilor liberi, produse în urma leziunilor pielii, cum ar fi cele cauzate de arsurile solare. Acest aspect este crucial, deoarece radicalii liberi pot provoca daune celulare, accelerând procesul de îmbătrânire a pielii și crescând riscul de cancer de piele.
Echipa de cercetare a publicat rezultatele studiului în revista npj Regenerative Medicine pe 2 noiembrie. Melanina, prezentă în mod natural la oameni și animale, furnizează pigmentarea pielii, ochilor și părului și are rolul de a proteja celulele împotriva daunelor cauzate de radiațiile solare și poluarea mediului.
Melanina sintetică dezvoltată de cercetători a fost concepută pentru a avea o capacitate crescută de eliminare a radicalilor liberi. Aceasta se comportă ca o „super melanină”, fiind biocompatibilă, degradabilă, netoxică și transparentă atunci când este aplicată pe piele. Studiile arată că acționează eficient, eliminând factorii dăunători și protejând pielea.
Aplicațiile potențiale ale melaninei sintetice includ utilizarea în cremele de protecție solară pentru o mai bună protecție împotriva radiațiilor solare și în cremele hidratante pentru a promova vindecarea continuă a pielii. Cercetătorii anticipază utilizarea acestei creme în tratarea bășicilor și rănilor deschise.
De asemenea, melanina sintetică pare să aibă un impact benefic la nivel sistemic, liniștind sistemul imunitar prin absorbția radicalilor liberi după o leziune a pielii. Aceasta poate fi o evoluție importantă în dezvoltarea tratamentelor pentru arsurile cutanate cauzate de expunerea la radiații, oferind, astfel, opțiuni de tratament pentru pacienții cu cancer care fac radioterapie.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.