Cancerele cerebrale cauzează mai multe decese la copii și adulți sub 40 de ani decât oricare alt tip de cancer și se dovedesc rezistente la terapiile care reușesc să combată cancerele din alte zone ale corpului.
Cercetători australieni de la Institutul de cercetări medicale South Australia Health (SAHMRI) și de la Universitatea Flinders sugerează că această rezistență ar putea fi influențată de caracteristicile distincte ale creierului.
Conform studiului publicat în revista Science Advances, se arată că lichidul cefalorahidian, un lichid limpede și incolor care înconjoară creierul, ar putea juca un rol în creșterea rezistenței cancerelelor cerebrale la tratament.
Cercetătorii au descoperit că un medicament anti-anxietate vechi de zeci de ani ar putea îmbunătăți eficacitatea chimio-radioterapiei în cazul glioblastomului, un tip de cancer cerebral recurent și mortal.
Studiul recent sugerează că lichidul cefalorahidian ar putea diminua eficiența tratamentului pentru cancerul cerebral și identifică noi oportunități terapeutice. Echipa de cercetare a colaborat cu neurobiologi, neurochirurgi și oncologi pentru a evalua impactul lichidului cefalorahidian asupra creșterii celulelor tumorale colectate de la 25 de pacienți cu glioblastom.
Concluziile studiului arată că aceste celule tumorale se adaptează rapid, devenind mai rezistente la radiații și la medicamentul temozolomidă, care sunt două componente importante ale terapiei pentru glioblastom. Această descoperire este relevantă pentru ameliorarea tratamentului cancerului cerebral și oferă speranțe pentru dezvoltarea unor medicamente care să poată fi integrate în standardul de tratament.
Profesorul Cedric Bardy, care a condus cercetarea, subliniază importanța acestor rezultate și spune că această boală este devastatoare și că tratamentele actuale nu sunt suficient de eficiente, având, în același timp, efecte secundare severe. Echipa australiană intenționează să continue cercetarea și să efectueze studii clinice pentru a evalua eficacitatea tratamentului propus pe pacienți.
Pe lângă aceasta, cercetătorii au investigat schimbările moleculare din celulele de glioblastom expuse la lichidul cefalorahidian și au descoperit că aceste celule devin mai rezistente la feroptoză, un tip de moarte celulară indusă de terapie.
În mod semnificativ, au identificat medicamentul trifluoperazină, utilizat pentru tratarea anxietății încă din anii 1950, ca potențial resensibilizant al celulelor de glioblastom la terapie, fără să afecteze celulele sănătoase ale creierului.
Concluzionând, echipa australiană susține că o combinație de trifluoperazină și tratamentul standard ar putea îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu glioblastom.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.