Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat că cel puțin 30 de migranți sunt dați dispăruți după naufragiul a două nave în largul insulei italiene Lampedusa. Supraviețuitorii au povestit că aproape 28 de pasageri dintr-o ambarcațiune și trei din cea de-a doua s-au pierdut în mare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Cele două mici ambarcațiuni metalice, care au plecat aparent din Sfax, Tunisia, sâmbătă, au dus la o tragedie în largul mării.

Anchetă au fost deschise în Agrigento, Sicilia, pentru a investiga cele două incidente. Șeful poliției din Agrigento, Emmanuele Ricifari, a subliniat că vremea nefavorabilă fusese anunțată anterior și a numit nebuni criminali pe cei care au permis sau i-au forțat pe migranți să plece în aceste condiții.

Pe lângă aceasta, echipele de salvare se confruntă cu dificultăți în a salva migranții prinși într-o zonă stâncoasă în apropierea coastei Lampedusei. Vântul violent a distrus nava lor, iar garzile de coastă nu pot interveni din cauza valurilor înalte. În cazul în care vremea nu se potolește, salvatorii plănuiesc să-i ridice cu un troliu până la înălțimea impresionantă de 140 de metri a falezei.

Această rută migranților prin centrul Mediteranei din Africa de Nord spre Europa este cea mai periculoasă din lume. În acest an, peste 1.800 de persoane au decedat încercând să o parcurgă, un număr cu 900 mai mare decât anul precedent, potrivit lui Flavio Di Giacomo de la OIM. Se estimează că cifra reală a deceselor este mai mare, având în vedere că multe nave naufragiate nu sunt niciodată raportate, iar corpurile migranților sunt găsite în mare.

Di Giacomo a explicat că traficanții facilitează plecarea migranților pe ambarcațiuni de fier, mai ieftine și total neadaptate navigației pe mare, ceea ce face ca această rută să fie atât de periculoasă. Adesea, migranții sunt nevoiți să suporte furtul motoarelor de pe navele lor pentru ca traficanții să le poată reutiliza.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *