Traficul de persoane este o problemă globală ce face milioane de victime anual. În 2022, la nivel național, 500 de victime au fost identificate, iar posibilitatea ca mai multe victime să fi existat este una mare. Un procent de 3% dintre acestea sunt din județul Prahova.
În general, victimele au vârste cuprinse între 12 și 27 de ani, deși există și excepții și provin din medii familiale precare, cu posibilități financiare limitate și fie nu au școală, fie au studii medii. Acestea sunt ademenite de proxeneți prin metoda Lover Boy, cu promisiuni de vacanțe, sume mari de bani și o viață mai bună. În cazuri extreme, proxeneții recurg chiar și la răpirea victimelor.
„Recrutorul merge pe șantaj, pe partea emoțională, astfel încât tânăra, după ce acesta observă că este îndrăgostită de el, o exploateză mult mai ușor…În cele mai multe dintre cazuri, ele sunt convinse cumva că vor intra în posesia unor sume mari de bani, însă aceste sume nu ajung la ele”, a declarat comisarul de poliție în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Pesroane, Constantin Lambă.
Agresorii tind să fie persoane apropiate ale victimelor, precum prieteni de familue și vecini. După ce își aleg victima, aceștia o studiază preț de ceva timp pe rețelele de socializare și le aboredează direct, câștigandu-le încrederea treptat.
Odată ce fetele se îndrăgostesc, traficanții le forțează să presteze servicii împotriva voinței lor, le supun abuzurilor fizice și psihice, le țin în condiții umane și le forțează să cerșească. Există și cazuri în care victimele sunt duse de către agresori în țări precum Germania, Spania, Regatul Unit și Elveția.
Motivul pentru care agresorii aleg aceste state este legislația ce nu îi pedepsește atât de grav ca cea din țară.
Pentru a reduce numărul cazurilor de trafic de persoane, specialiștii încurajează informarea, în mod special din surse oficiale precum campaniile publicate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.