Să ai bani în buzunar, să porți ceva rosu, iar paharul de vin să fie în permanență plin. Sunt doar cateva dintre superstițiile pentru noaptea de Revelion. La acestea se adaugă și tradiția umblatului cu colindatul. Se pornește plugușorul, iar pe 1 ianuarie se merge cu sorcova.

Noaptea dintre ani este însoţită de vechi obiceiuri şi superstiţii. De Revelion, se spune că trebuie să fie mult zgomot pentru a alunga spiritele rele.

În preajma Anului Nou se merge și cu colindul. Acest obicei este păstrat de tot mai puțini oameni.

Copiii sub 12 ani merg în prima zi a anului cu Sorcova pentru a le ura un an mai bun celor colindați.

În afara tradiţiilor populare, noaptea dintre ani este legată de o mulţime de superstiţii. Se spune că pe 31 decembrie nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb, trebuie să aveţi bani în buzunar pentru a avea parte de belşug tot anul. Asta în timp ce dacă daţi bani, fie şi cu împrumut, în noaptea de Revelion, veţi avea probleme financiare şi datorii tot anul. În aceeaşi noapte, dar şi în prima zi a noului an, femeile trebuie să poarte lenjerie intimă de culoare roşie, ca simbol al vitalităţii şi dragostei. Primul om care vă trece pragul pe 1 ianuarie va influenţa tot anul. Dacă persoana care intră în casă este femeie înseamnă cA urmează un an mai puţin bun.

Lista superstiţiilor este una lungă. Se spune că în prima zi a anului nu se aruncă nimic din casă, nici măcar gunoiul, întrucât se consideră că se alungă prosperitatea. La miezul nopţii trebuie să vă puneţi o dorinţă care are toate şansele sa se împlinească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *