În preajma Anului Nou, tradițiile și superstițiile românești sunt aduse în prim-plan pentru a aduce noroc și prosperitate în noul an. Printre obiceiurile consacrate se numără cel al fetelor nemăritate, care pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, sperând că aceste elemente le vor aduce in vis pe cel care le este ursit..

La miezul nopții, deschiderea ușii este un gest simbolic pentru a permite anului vechi să plece și celui nou să intre, iar sărutul sub vâsc este văzut ca o asigurare pentru o dragoste durabilă pe tot parcursul anului.

O altă tradiție din bătrani este să se poarte o haină nouă în noaptea de Revelion și să se aducă în garderobă nuanțe vesele, precum roșu, pentru a atrage energiile pozitive.

Conform tradiției, plânsul în prima zi a anului este de evitat, deoarece se crede că aceia care își exprimă tristețea în acest moment vor avea un an plin de evenimente neplăcute.

Superstițiile de Revelion includ și influența primei persoane care trece pragul casei în prima zi a noului an. Dacă este un bărbat, se anunță un an norocos, în timp ce prezența unei femei poate aduce ghinion.

Se recomandă, de asemenea, să eviți cheltuielile și aruncarea oricărui lucru din casă în aceste zile, pentru a păstra norocul în gospodărie. Dormitul în noaptea de Anul Nou este privit și el ca un gest care influențează somnolența pe tot parcursul anului.

Astfel, tradițiile și superstițiile românești aduc un amestec de înțelepciune populară și simboluri specifice, oferind o modalitate autentică de a sărbători trecerea dintre ani și de a începe cu dreptul noul capitol al vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *