Comisarii de mediu din județul Prahova atrag atenția asupra unei tradiții străvechi și cer autorităţilor locale să prevină respectarea ei.
Este vorba despre „noaptea roților de foc”, obicei de Lăsata Secului, când unele persoane ard cauciucuri pentru ”alungarea duhurilor rele”, ca adaptare a unui obicei istoric al românilor. În acest context, Garda de Mediu cere monitorizarea atentă a evenimentelor, având în vedere că fumul emanat de cauciucul ars este extrem de nociv deopotrivă pentru oameni şi pentru mediu.
„Pentru prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului şi a stării de sănătate a populaţiei generat de practicarea inadecvată a unor obiceiuri populare ce pot avea loc în data de 26.02.2023, când va avea loc sărbătoarea religioasă Lăsata Secului se impun: măsuri de monitorizare a acestor evenimente; necesitatea asigurării prevenţiei şi intervenţiei în cazul apariţiei fenomenelor de incendiere a anvelopelor uzate. Aducem în atenţia tuturor administraţiilor publice locale necesitatea monitorizării şi prevenirii unor astfel de evenimente”, a transmis Garda de Mediu.
Aceştia reamintesc că legislaţia de mediu interzice incendierea oricărui tip de deşeu, inclusiv anvelope uzate, cei care fac acest lucru riscând amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei. Pentru persoanele juridice sancţiunea este de la 50.000 lei la 70.000 lei, notează News.ro.
De ce se ard cauciucuri în noaptea de Lăsata Secului
În unele sate, în fiecare an, înainte de de intrarea în Postul Mare al Paştelui, pe uliţele satelor, tinerii aprind un foc puternic, care luminează ulițe întregi. Obiceiul păstrat din tată-n fiu semnifică trecerea de la iarnă spre vară şi mai ales începutul lucrărilor agricole. Totodată, acest obicei (numit și „Dihornițele”) mai este practicat pentru alungarea duhurilor malefice, astfel încât pământul să rămână „curat” pentru a deveni mănos, iar holdele să crească frumoase şi bogate în rod.
Potrivit profesorului Ioan Stoica, citat de Antena 3 CNN, „Dihorniţa” sau „Duhalniţa” însemna un obiect din lemn scobit la mijloc, prevăzut cu un orificiu central, care se umplea cu reziduuri, de regulă cu păcura utilizată la ungerea osiilor de la căruţe.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.