logo
RNTV Live

Toyota Motor va oferi angajaților din fabricile sale din Japonia cea mai semnificativă creștere salarială din ultimii 25 de ani

download
Dudau Andreea Valentina

Miercuri, Toyota Motor a convenit să ofere angajaților din fabricile sale din Japonia cea mai mare creștere salarială din ultimii 25 de ani, alimentând așteptările că creșterile semnificative ale salariilor vor influența băncile centrale să facă schimbări cheie în politica lor în săptămânile următoare!

Toyota, Panasonic, Nippon Steel și Nissan se numără printre câteva dintre cele mai mari companii din Japonia care au convenit să satisfacă complet solicitările sindicatelor privind creșterea salariilor în cadrul negocierilor anuale ale salariilor care s-au încheiat miercuri. Aceste discuții, o caracteristică distinctivă a relației tradiționale de colaborare între conducerea japoneză și forța de muncă, sunt urmărite cu atenție în acest an, deoarece se așteaptă ca creșterile salariale să faciliteze o schimbare în politica băncii centrale, care ar putea pune capăt anilor de politici de dobânzi negative, chiar din săptămâna viitoare.

Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a convenit miercuri să îndeplinească pe deplin cerințele de creștere a salariilor lunare cu până la 28.440 de yeni (193 de dolari) și plăți de bonusuri record în fabricile sale japoneze.

Conform obiceiului, compania nu a furnizat o cifră procentuală pentru creșterea salariului.

”Observăm un impuls puternic pentru creșterea salariilor. Este important ca acest impuls puternic de creștere a salariilor să se răspândească la firmele mici și mijlocii”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez și secretarul șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi.

Prim-ministrul Fumio Kishida a făcut din încheierea anilor de creștere slabă a salariilor o prioritate de vârf, pentru a stimula cheltuielile slabe ale consumatorilor.

Creșterile salariale din Japonia au rămas mult în urma mediei grupului OCDE de țări bogate. De asemenea, Banca Japoniei urmărește cu atenție rezultatele ca un punct de referință pentru a decide când să pună capăt dobânzilor negative, în vigoare din 2016.

Banca, care a menținut stimulente masive și dobânzi ultra-scăzute de ani de zile, mai mult decât alte țări dezvoltate, în încercarea de a reanima o economie muribundă, urmează să organizeze următoarea sa întâlnire de stabilire a politicilor monetare în perioada 18-19 martie.

”Rezultatul negocierilor salariale anuale din acest an este esențial” pentru a decide momentul renunțării la stimulentele masive, a declarat guvernatorul Kazuo Ueda miercuri, în parlament.

Lucrătorii de la marile firme au cerut creșteri anuale ale salariilor de 5,85%, potrivit celui mai mare grup sindical din Japonia, Rengo, care, dacă s-ar ajunge la un acord, ar depăși nivelul de 5% pentru prima dată în 31 de ani.

Hisashi Yamada, economist senior la Institutul de Cercetare al Japoniei și expert în probleme de muncă, a estimat creșteri generale de la 4,2% la 4,3%, pe baza răspunsurilor „destul de puternice” de până acum și, posibil, mai mult de 5% pentru firmele de top.

El a atribuit creșterile tendinței de creștere a salariilor la nivel global, penuriei de forță de muncă interne și inflației.

”Totuși, sustenabilitatea unor astfel de creșteri salariale puternice și dacă tendința de creștere a salariilor se va răspândi la companiile mici și mijlocii în viitor este incertă”, a spus Yamada.

Într-un alt semn pozitiv, Asociația Japoneză a Muncitorilor din Metale, Mașini și Producție (JAM), un sindicat care reprezintă lucrătorii de la micii producători, a declarat că creșterile salariale asigurate pentru membrii săi au depășit așteptările și a avut loc o schimbare în mentalitatea lucrătorilor.

”Japonezii încep în sfârșit să realizeze că diferența dintre salarii în interiorul și în afara țării se mărește semnificativ”, a declarat președintele JAM Katahiro Yasukochi reporterilor.

Firmele mai mici angajează șapte din zece lucrători în Japonia, dar au avut dificultăți să ofere creșteri semnificative ale salariilor, deoarece au mai puține pârghii pentru a transfera costurile clienților.

Akihiro Kaneko, președintele Consiliului Japonez al Sindicatelor Metalurgiștilor, a confirmat opinia lui Yasukochi, spunând că speră că rezultatele din acest an ar putea duce la un ciclu virtuos de salarii mai mari și inflație.

Companiile de top, cum ar fi Toyota, sunt supuse presiunii din partea guvernului pentru a facilita creșterea salariilor, astfel încât salariile reale, care sunt ajustate pentru inflație, să poată inversa o serie de scăderi consecutive de 22 de luni.

”Sperăm că rezultatele noastre s-ar putea răspândi la toți furnizorii noștri”, a declarat responsabilul șef de resurse umane al Toyota, Takanori Azuma.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor