În 2015, România a inițiat un proiect pentru construirea a trei spitale regionale în Iași, Cluj și Craiova. Cu toate acestea, după opt ani, construcția pentru niciuna dintre cele trei unități medicale nu a început.

Cu toate acestea, se pare că proiectul Spitalului Regional de Urgență din Iași a înregistrat cel mai mare progres, deoarece agenția responsabilă de gestionarea construcției noilor spitale a început o procedură de consultare pe piață în pregătirea licitației pentru construcție. Cu toate acestea, înainte de a demara licitația, costurile proiectului au fost reevaluate și s-a constatat o creștere de 37% a valorii investiției.

Prin urmare, un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății propune actualizarea valorii totale a investiției pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași la 3,28 miliarde lei (aproximativ 660 milioane euro, la cursul de schimb actual), în creștere cu 37,5% (893,3 milioane lei) față de valoarea estimată în 2019 (2,38 miliarde lei).

Această nouă hotărâre de guvern, care propune revizuirea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, este necesară din cauza cerințelor legislative actuale care impun această măsură în cazul în care valoarea unui proiect de investiții crește cu mai mult de 100 de milioane de lei.

Creșterea valorii investiției se datorează în principal majorării prețurilor materiilor prime, materialelor de construcție, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei și combustibilului în perioada 2019-2023, din cauza crizei globale din domeniu, a efectelor secundare ale pandemiei de COVID-19 și a conflictelor din apropierea granițelor României, conform argumentelor prezentate de autorii proiectului în nota de fundamentare.

Un alt factor care a contribuit la această creștere a valorii investiției a fost apariția unor diferențe între soluția tehnică aprobată în studiul de fezabilitate și cea definitivată în proiectul tehnic, ca urmare a optimizării și actualizării soluției tehnice pentru a se conforma noilor reglementări legislative din domeniu care au intrat în vigoare după elaborarea studiului de fezabilitate aprobat.

Prin urmare, au apărut modificări semnificative în soluția tehnică finală, cum ar fi adăugarea celui de al doilea subsol pentru spații tehnice, creșterea înălțimii clădirii, schimbarea sistemului structural de la placă plană la placă cu grinzi, prevederea unui heliport pe acoperișul etajului 4, poziționarea unităților de tratare a aerului (AHU) pe acoperiș, creșterea numărului de ascensoare pentru vizitatori și personal, creșterea dimensiunii cabinei liftului pentru pacienți și prevederea unor scări suplimentare pentru evacuare în caz de incendiu.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va fi dotat cu 752 de paturi pentru spitalizare continuă în 6 centre medicale, 113 paturi în ambulatoriul de specialitate (cu departamente pentru urgențe, chirurgie de zi, internare de zi și investigații) și 86 de paturi pentru terapie intensivă (medicală, chirurgicală, pentru mari arși, pentru transplant și neonatologie).

De menționat că proiectul Spitalului Regional de Urgență din Iași este cel mai avansat dintre cele trei proiecte de spitale regionale, fiind primul pentru care s-a finalizat proiectarea, în martie 2023.

În același timp, Ministerul Sănătății lucrează la o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare pentru aceste spitale.

Proiectul pentru cele trei spitale regionale a fost inițiat în 2015, dar a înregistrat întârzieri semnificative, iar unitățile medicale sunt programate să fie finalizate până în 2027, în cel mai bun scenariu.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *