Secțiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 se vor deschide astăzi, 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00. Alegătorii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul la vot. Președintele României, care va fi ales în urma acestui scrutin, va ocupa funcția pentru un mandat de cinci ani. Rezultatele preliminare vor fi anunțate după închiderea urnelor, pe baza exit-poll-urilor.

La vot pot participa toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până la data alegerilor. Sunt exceptate persoanele care au fost declarate incapabile prin hotărâre judecătorească sau cele care și-au pierdut drepturile electorale în urma unei condamnări.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00, dar alegătorii care se află în incinta secției sau la rând pentru a vota la ora respectivă vor putea să-și exercite dreptul până la ora 23:59. Aceleași reguli vor fi aplicate și pentru turul al doilea, care este programat pe 8 decembrie 2024.

Românii pot vota fie la secția arondată adresei de domiciliu, fie, dacă se află în altă localitate, la orice secție din acea unitate administrativ-teritorială. În diaspora, alegătorii pot vota la orice secție deschisă în străinătate. Pentru a verifica secția la care sunt arondați, cetățenii pot accesa Registrul Electoral online, unde vor introduce datele personale.

Pentru a vota, este necesară prezentarea unui act de identitate valabil, cum ar fi cartea de identitate (inclusiv cea electronică), buletinul de identitate, pașapoartele diplomatice sau de serviciu, ori carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. Pașapoartele simple pot fi folosite doar de cetățenii români din străinătate sau cei cu domiciliul în afara țării.

Procesul de vot presupune verificarea actului de identitate de către operatorii sistemului informatic care monitorizează prezența la urne și previne votul ilegal. Alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă, pe care o folosesc pentru a marca opțiunea dorită în cabina de vot. După introducerea buletinului în urnă, ștampila este returnată unui membru al secției de votare.

Persoanele care nu pot vota singure pot solicita ajutorul unui însoțitor ales, însă acesta nu poate fi un membru al biroului electoral, un observator sau un candidat.

Românii sunt așteptați să participe la acest eveniment important, alegând președintele care le va reprezenta interesele pentru următorii cinci ani.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews