Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România se va desfășura chiar și în perioada în care campania pentru alegerile parlamentare va fi încheiată și activitățile electorale vor fi interzise, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, într-o conferință de presă susținută miercuri la Palatul Victoria.

Greblă a subliniat că, deși alegerile prezidențiale și parlamentare nu sunt comasate, acestea se vor desfășura în paralel, dar cu reguli distincte și bugete separate. Votul va avea loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie, iar pentru românii din străinătate votul la parlamentare va fi deschis sâmbăta și duminica, în timp ce la prezidențiale va include și ziua de vineri.

În ceea ce privește campania electorală, în perioada de „liniște electorală” aplicabilă alegerilor parlamentare, care va include zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, activitățile de propagandă electorală pentru prezidențiale vor continua, fiind permise de legea specifică acestor alegeri.

Greblă a explicat că bugetul pentru alegerile prezidențiale este mai mare decât cel al alegerilor parlamentare din cauza organizării votului pentru românii din străinătate pe o durată mai lungă, dar și din cauza probabilității organizării unui al doilea tur de scrutin, care implică resurse suplimentare.

Pentru asigurarea unui proces electoral eficient, Greblă a garantat că va exista personal suficient la secțiile de votare pentru ambele tipuri de alegeri, iar măsurile logistice au fost stabilite astfel încât să faciliteze desfășurarea corectă și eficientă a scrutinului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews