LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 28: In this photo illustration, a TikTok logo is displayed on an iPhone on February 28, 2023 in London, England. This week, the US government and European Union's parliament have announced bans on installing the popular social media app on staff devices. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Comisia Europeană acuză platforma de social-media TikTok că nu respectă regulile europene privind transparența reclamelor, în cadrul unei anchete ce ar putea duce la o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală.

Comisia Europeană a anunțat, joi, deschiderea unei proceduri oficiale împotriva platformei TikTok, acuzând-o cu titlu preliminar că nu își respectă obligațiile privind transparența publicității online. Investigația are loc în cadrul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), intrat în vigoare anul trecut și menit să protejeze utilizatorii europeni de conținuturi dăunătoare.

Conform Comisiei, TikTok – deținută de grupul chinez ByteDance – nu oferă suficiente informații despre reclamele aflate pe platformă, despre utilizatorii vizați sau despre finanțatorii campaniilor publicitare. Acest aspect este considerat o problemă gravă, întrucât lipsa transparenței publicitare afectează integritatea alegerilor, sănătatea publică și protecția consumatorilor față de conținut fraudulos.

Comisarul european Henna Virkkunen a subliniat că „transparența în publicitatea online este esențială” și că „cetățenii au dreptul să știe cine se află în spatele mesajelor pe care le primesc”.

În cazul în care aceste acuzații se confirmă, TikTok riscă o amendă de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală, precum și plasarea sub supraveghere strictă până la implementarea unor măsuri corective. Platforma are în prezent acces la dosarul anchetei și poate formula un răspuns în scris.

TikTok a declarat că este „hotărâtă să își respecte obligațiile” și că nu este de acord cu anumite interpretări ale Comisiei, dar rămâne deschisă dialogului. Această procedură vine în urma unei anchete lansate în februarie 2024 și vizează, pe lângă lipsa de transparență publicitară, posibile efecte negative ale algoritmilor asupra adicției și verificării vârstei utilizatorilor.

Comisia Europeană mai investighează TikTok pentru suspiciuni legate de manipulări informaționale în alegerile prezidențiale din România, după o altă procedură declanșată în decembrie 2024. Într-un caz separat, pe 2 mai, TikTok a fost deja amendată cu 530 de milioane de euro pentru lipsa protecției datelor personale ale utilizatorilor europeni.

Deși platforma a suspendat o funcție considerată problematică în aplicația TikTok Lite, colaborarea sa cu autoritățile europene contrastează cu atitudinea mai puțin cooperantă a rețelei X (fostul Twitter), deținută de Elon Musk, care se confruntă la rândul său cu proceduri UE pentru lipsă de transparență și înșelarea utilizatorilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.