Google a fost de acord să plătească 1,375 miliarde de dolari într-un acord cu statul Texas, în urma acuzațiilor privind încălcarea confidențialității datelor utilizatorilor, a anunțat procurorul general al Texasului, Ken Paxton, citat de Reuters!
Acordul rezolvă două procese legate de trei dintre produsele companiei, care, conform autorităților texane, ar fi încălcat legile statului privind protecția consumatorilor.
„În Texas, Big Tech nu este deasupra legii. De-a lungul anilor, Google a urmărit în secret mișcările oamenilor, căutările private și chiar amprentele vocale și geometria facială prin produsele și serviciile sale. Am luptat și am câștigat”, a declarat Paxton.
Detaliile acordului nu au fost făcute publice, iar procurorul general nu a precizat modul în care va fi utilizată suma obținută.
Google a confirmat că acordul vizează acuzațiile legate de modul „Incognito”, istoricul locațiilor și colectarea de date biometrice, dar compania nu și-a recunoscut vina.
„Acest acord închide o serie de acuzații mai vechi, multe dintre ele deja soluționate în alte jurisdicții, legate de politici ale produselor pe care le-am schimbat de mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda.
„Suntem mulțumiți că am lăsat aceste chestiuni în urmă și vom continua să dezvoltăm controale robuste pentru protejarea confidențialității utilizatorilor.”
Paxton a dat în judecată Google în 2022, acuzând compania că a colectat fără consimțământ date despre geometria feței și amprentele vocale ale locuitorilor din Texas și că a urmărit locațiile utilizatorilor chiar și atunci când aceștia credeau că funcția fusese dezactivată.
De asemenea, Google a fost acuzată de inducerea în eroare a publicului cu privire la modul „Incognito”, destinat navigării private.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că acordul nu impune modificări ale produselor Google.
Anul trecut, Meta Platforms, compania care deține Facebook și Instagram, a acceptat să plătească 1,4 miliarde de dolari într-un acord similar cu procurorul texan, din cauza colectării și utilizării neautorizate a datelor de recunoaștere facială.