logo
RNTV Live

Testele preclinice au arătat rezultate promițătoare pentru o nouă terapie destinată tratamentului astmului

doctor-generic
Dudau Andreea Valentina

Cercetătorii chinezi au creat o terapie inovatoare bazată pe celule imune modificate genetic, care a evidențiat capacitatea de a induce remisie pe termen lung a astmului în testele preclinice/Această eficacitate a fost observată după administrarea unei singure injecții!

Astmul, o afecțiune respiratorie larg răspândită, afectează aproximativ 300 de milioane de persoane și cauzează aproximativ 500.000 de decese anual, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În domeniul farmaceutic, cercetătorii progresează în dezvoltarea unei terapii cu acțiune prelungită, concepută pentru a oferi pacienților o ameliorare durabilă a simptomelor prin intermediul unei singure administrări de medicamente.

Un studiu publicat în revista Nature Immunology a raportat rezultate încurajatoare dintr-un experiment pe animale, în care o singură perfuzie de celule imune modificate genetic la șoareci a dus la suprimarea îndelungată a inflamației pulmonare și ameliorarea simptomelor astmatice, fără niciun regim prealabil de condiționare.

Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua au modificat celulele T cu receptor de antigen chimeric (CAR-T) pentru a viza și elimina eozinofilele, un tip de globule albe care joacă un rol crucial la pacienții cu astm.

Terapia CAR-T, deja utilizată în tratarea cancerului, implică modificarea genetică a celulelor T recoltate din sângele unui pacient pentru a exprima structuri speciale numite receptori antigenici chimerici (CAR). Aceste celule modificate sunt reintroduse în organismul pacientului, unde noii receptori le permit să recunoască și să neutralizeze celulele canceroase.

Datele recente ale studiului sugerează că o singură doză de celule CAR-T cu durată de viață prelungită ar putea induce o remisie pe termen lung în astm.

Cu toate acestea, acest potențial tratament necesită încă studii clinice suplimentare pentru a evalua siguranța și eficacitatea sa la pacienții umani, conform cercetătorilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor