logo
RNTV Live

Testele de sânge ar putea prezice rapiditatea cu care îmbătrânesc organele interne și care ar putea ceda curând

Test-de-sânge-AdobeStock_244908907-1200x545_c
Tudor Teodora

Similar cu efectuarea unei inspecții tehnice la un automobil, oamenii de știință cred că pot realiza un test de sânge pentru a evalua ritmul de îmbătrânire a organelor interne ale unei persoane și chiar pentru a prognoza care dintre acestea ar putea să cedeze în viitor, conform unui articol BBC. Echipa de la Universitatea Stanford susține că poate monitoriza 11 componente cheie ale corpului, incluzând inima, creierul și plămânii. Testul a fost aplicat pe mii de adulți, în mare parte de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Rezultatele sugerează că unul din cinci adulți cu stare de sănătate normală, având peste 50 de ani, ar putea prezenta cel puțin o organă care îmbătrânește rapid. În plus, unu până la doi din 100 ar putea avea mai multe organe mai în vârstă decât vârsta lor biologică. Deși ideea de monitorizare poate părea intimidantă, aceasta ar putea oferi oportunitatea de intervenție pentru a schimba evoluția, conform cercetătorilor.

Cunoașterea organelor care îmbătrânesc rapid ar putea contribui la identificarea problemelor de sănătate în dezvoltare, potrivit cercetătorilor publicați în revista Nature. În cadrul studiului, prezența unei sau mai multor organe în proces de îmbătrânire accelerată a fost asociată cu un risc crescut de boli specifice și de deces în următorii 15 ani.

Testul de sânge analizează nivelurile a mii de proteine pentru a furniza informații despre organele care îmbătrânesc în ritmuri diferite. Algoritmul de învățare automată a fost antrenat pentru a face predicții utilizând date din teste de sânge și informații despre pacienți. Dr. Tony Wyss-Coray, unul dintre cercetători, a explicat că aproximativ 18,4% dintre cei de peste 50 de ani prezentau cel puțin un organ care îmbătrânea semnificativ mai rapid decât media, având un risc crescut de îmbolnăvire a acelui organ în următorii 15 ani.

Universitatea a depus actele pentru a breveta testul, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a valida eficacitatea sa în determinarea vârstei și sănătății organelor. Cercetătorul principal a menționat că acest test ar putea reprezenta o modalitate de a interveni mai devreme înainte de a apărea boli grave legate de vârstă. Alți experți au subliniat importanța analizei întregului corp pentru o imagine precisă a sănătății individuale.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor