logo
RNTV Live

Terapie împotriva cancerului ce poate afecta măduva osoasă

cancer_preventie_646_320
Andrei-Vlăduț Gușter

Compania britanică de medicamente GSK a anunțat vineri că Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat terapia lor orală pentru tratarea anemiei la pacienții cu mielofibroză, o formă de cancer a măduvei osoase.

FDA a dat undă verde acestei terapii, care utilizează substanța activă momelotinib, pentru pacienții care au fost anterior tratați cu inhibitori de kinaze Janus (JAK), un tip de medicamente antiinflamatoare. Momelotinib este un inhibitor JAK1, JAK2 și ACVR1 dezvoltat pentru tratamentul mielofibrozei, o afecțiune rară care afectează măduva osoasă.

În plus față de faptul că face parte din aceeași clasă de tratamente, terapia GSK ajută și la reducerea nivelului de hepcidină, o proteină care reglează utilizarea fierului în organism. Mielofibroza este asociată cu niveluri crescute de hepcidină și interferează cu producția de celule sanguine, ceea ce poate duce la anemie severă sau la o scădere a numărului de globule roșii în sânge.

Persoanele cu această formă rară de cancer necesită adesea transfuzii periodice de sânge pentru a-și îmbunătăți numărul de celule roșii din sânge. Conform datelor Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, această afecțiune afectează mai puțin de 50.000 de pacienți.

Acest tratament este primul și singurul aprobat în Statele Unite pentru mielofibroză. Decizia de vineri se bazează pe datele unui studiu avansat care a arătat că terapia a redus simptomele bolii și a diminuat necesitatea de transfuzii de sânge la pacienții care au primit acest tratament în comparație cu cei tratați cu danazol, altă opțiune terapeutică pentru anemie.

GSK a achiziționat terapia când a cumpărat compania Sierra Oncology în 2022 pentru 1,9 miliarde de dolari, în încercarea de a-și extinde activitatea în domeniul oncologiei.

În 2022, divizia de medicamente oncologice a GSK a reprezentat 2% din vânzările sale totale și a suferit eșecuri în teste clinice pentru doi compuși de tratament pentru cancer.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor