logo
RNTV Live

,,Terapia durerii” este noua metoda de tratament inclusă în drepturile pacienților

terapia-durerii-nevralgii
Constantin Corina

Senatul, prin Comisia pentru Sănătate, a dat aviz favorabil proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006, propus de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. Această modificare adaugă “terapia durerii” în lista drepturilor pacienților.

“Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a afirmat Pauliuc în comunicat.

Actul normativ introduce dreptul la servicii medicale pentru “terapia durerii” printre drepturile asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de alte servicii medicale precum vindecarea bolii, prevenirea complicațiilor și recuperarea.

“Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a adăugat Pauliuc.

Terapia durerii reprezintă o disciplină științifică și o specialitate relativ nouă, dar accesibilă oricui. Ea se bazează pe analiza istoricului durerii, a intensității, duratei, factorilor care o agravează și a metodelor de ameliorare, având în vedere și structurile implicate în cauzarea durerii.

Pentru ca o structură să provoace durere, trebuie să aibă un sistem nervos și să fie vulnerabilă la leziuni. Ideea din spatele multor proceduri intervenționale pentru tratarea durerii este că există o structură specifică în organism care generează stimul nervos responsabil de durere. Managementul durerii are un rol crucial în identificarea sursei precise a problemei și aplicarea tratamentului adecvat.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor