Fostul președinte american, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting electoral în Butler, Pennsylvania. Trump a fost rănit la urechea dreaptă și evacuat de urgență de agenții Secret Service. O persoană din public, aflată în spatele său, a murit, iar alte două au fost grav rănite. Potrivit Secret Service, atacatorul, care a tras dintr-o poziție înaltă, a fost împușcat mortal de lunetiștii Serviciilor Secrete.

Mărturia șocantă a unui martor despre atacatorul lui Donald Trump

Greg Smith, martor: ”(Suspectul era) la 50 de metri distanță de noi. Stăteam și arătam cu degetul. Am arătat spre tipul care se târa pe acoperiș. (Reporter: Și avea o armă, nu?) Avea o pușcă. Îl puteam vedea clar cu o pușcă.” 

Smith a mai declarat că a anunțat imediat poliția.

Greg Smith, martor: ”Îl vedeam că se târăște. Și următorul lucru pe care îl știu este că mă gândeam de ce mai vorbește Trump. De ce nu l-au dat jos de pe scenă? Am stat acolo arătând spre el (suspect n.r.) timp de două sau trei minute. Serviciile Secrete se uitau la noi din vârful hambarului. Eu arătam spre acoperiș și stăteam acolo așa. Și, în clipa următoare, s-au auzit cinci focuri de armă.” 

Donald Trump, împușcat în timp ce ținea un discurs electoral

Focurile de armă s-au auzit chiar în timp ce Donald Trump își ținea discursul electoral pe scena din Butler, un oraș din statul Pennsylvania. Panica s-a instaurat imediat și în rândul spectatorilor. 

Fostul lider de la Casa Albă a fost imediat înconjurat de agenții Serviciilor Secrete, care erau gata să apere viața lui Trump cu trupurile lor. Imediat ce Trump a fost ridicat de agenți, partea superioară a urechii sale drepte a început să sângereze. Republicanul a salutat mulțimea cu un pumn ridicat în aer în timp ce era coborât de pe scenă. El a fost dus la convoiul de mașini și transportat de urgență la spital. Într-o primă reacție, Secret Service a spus că starea lui Trump este bună. Mai mult, presa americană scrie că Trump a fost deja externat. 

Potrivit Secret Service, atacatorul a tras focurile de armă dintr-o poziție înaltă, aflat în afara zonei unde se desfășura mitingul electoral. ABC News scrie că ar fi fost la o distanță de aproximativ 250 de metri și ar fi folosit o pușcă semiautomată, folosită adesea în Statele Unite în multe incidente de împușcături în masă. Suspectul a fost împușcat de lunetiștii Secret Service. Însă un spectator a murit și alți doi au fost grav răniți. CNN scrie că, potrivit oamenilor legii, o anchetă este în desfășurare pentru o tentativă de asasinat. 

Atacatorul a fost ucis de Secret Service

Secret Service afirmă că incidentul a avut loc în jurul orei locale 6:15 PM (duminică, ora 1:15 AM în România), iar atacatorul a tras dintr-o poziție înaltă situată în afara perimetrului unde se desfășura mitingul.

”Personalul Secret Service l-a neutralizat pe trăgător, care este acum decedat, Secret Service a răspuns rapid cu măsuri de protecţie, iar fostul preşedinte este în siguranţă şi este evaluat. Un spectator a fost ucis, doi spectatori au fost răniţi în mod grav”, precizează Secret Service.

ABC News relatează că persoana care a deschis focul asupra mitingului lui Donald Trump, omorând o persoană și rănind alte două, a tras de opt ori. Oficialii americani confirmă că a fost o tentativă de asasinat. Atacatorul era poziționat pe un acoperiș, la circa 200-250 de metri distanță, și a folosit o pușcă semiautomată de tip AR, foarte populară în Statele Unite și frecvent utilizată în incidentele de împușcături în masă.