Președintele american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat NBC News, că este „100% sigur” că Groenlanda va deveni parte a Statelor Unite, o afirmație ce a stârnit un nou val de tensiuni diplomatice cu Danemarca. Această declarație vine în urma unei vizite controversate a vicepreședintelui J.D. Vance în teritoriul autonom danez, care a provocat reacții dure din partea oficialilor de la Copenhaga.

Ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, a transmis că Danemarca nu apreciază tonul adoptat de partea americană. „Suntem deschiși criticilor, dar nu așa te adresezi aliaților tăi apropiați”, a spus oficialul într-o înregistrare postată pe rețelele sociale.

Cu toate acestea, Donald Trump a ignorat reacția Danemarcei, declarând că există „o bună probabilitate” ca Statele Unite să anexeze Groenlanda fără a recurge la forță, deși „toate opțiunile sunt pe masă”. Întrebat despre implicațiile internaționale ale unei eventuale anexări, Trump a spus: „Nu mă gândesc cu adevărat la asta… Este vorba despre pacea internațională, securitate și forță.”

Președintele american a justificat dorința de a obține controlul asupra Groenlandei prin importanța strategică a regiunii: „Sunt vapoare care vin din Rusia, China și alte părți ale lumii. Nu vom lăsa lucrurile așa. Asta va face rău înregii lumi, Statelor Unite.”

Declarațiile președintelui american și criticile vicepreședintelui J.D. Vance au provocat reacții vehemente și în rândul populației. Sute de oameni au protestat sâmbătă în fața Ambasadei SUA la Copenhaga, afișând pancarte cu mesaje ca: „Trump/Putin fură țări”, „Yankees go home” și „Make icecubes not war”.

Vance, aflat în Groenlanda pentru o vizită oficială, a acuzat Danemarca că „nu a făcut treabă bună pentru poporul Groenlandei”, criticând lipsa investițiilor în regiune. El a susținut că Washingtonul nu intenționează să folosească forța, ci va încerca să convingă populația locală să semneze un acord în stilul caracteristic lui Trump.

Ministrul danez de Externe a replicat că actualul acord de apărare dintre SUA și Danemarca, semnat în 1951, oferă deja o bază solidă pentru cooperare militară în Groenlanda, dar a avertizat că orice extindere trebuie negociată: „Dacă asta este ceea ce vreți, să discutăm despre asta.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

preload imagepreload image