Un nou studiu susține că o temperatură corporală ridicată contribuie la creșterea rezistenței la infecțiile virale patogene. Cercetătorii din Japonia au identificat o legătură crucială între temperaturile mai înalte ale corpului și o rezistență sporită împotriva infecțiilor virale.
Echipa de la Universitatea din Tokyo a constatat că persoanele în vârstă, care au, de obicei, temperaturi corporale medii mai scăzute, sunt mai susceptibile la infecțiile virale.
Studiul subliniază rolul crucial pe care microbiota intestinală îl joacă în consolidarea organismului împotriva unor virusuri precum gripa și SARS-CoV-2 atunci când temperatura corpului depășește 38 de grade Celsius. În cadrul experimentelor, cercetătorii au expus șoarecii la diferite temperaturi înainte de a-i infecta cu virusul gripal.
Dr. Takeshi Ichinohe, de la Divizia de infecții virale de la Universitatea din Tokyo, a afirmat că „șoarecii expuși la temperaturi ridicate și-au crescut temperatura corpului peste 38 de grade Celsius, ceea ce le-a permis să producă mai mulți acizi biliari în mod dependent de microbiota intestinală.” Șoarecii cu temperaturi corporale mai ridicate, din cauza expunerii la căldură, au prezentat o rezistență semnificativă la virus, spre deosebire de șoarecii expuși la temperaturi scăzute, care au avut rezultate grave.
Cercetătorii au avansat teoria că un component al microbiomului intestinal, acidul deoxicolic (DCA), în asociere cu receptorul său membranar cuplat cu proteina G, receptorul 5 Takeda (TGR5), au jucat un rol crucial în consolidarea rezistenței la gripă. Această rezistență a contribuit la reducerea replicării virusului și prevenirea deteriorării țesuturilor.
Interesant este că șoarecii infectați au manifestat un comportament de grup, adunându-se pentru a se încălzi, iar acest fenomen s-a menținut chiar și atunci când virusul gripal a fost înlocuit cu SARS-CoV-2.
Rezultatele au fost validate și pe hamsteri sirieni, indicând faptul că temperaturile corporale ridicate pot îmbunătăți într-adevăr rezistența la aceste infecții virale. De asemenea, cercetarea a subliniat rolul anumitor acizi biliari în răspunsul imunitar împotriva acestor virusuri.
Dr. Ichinohe a menționat că „DCA și agonistul său nuclear al receptorului farnesoid X (FXR) protejează hamsterii sirieni împotriva infecției letale cu SARS-CoV-2”. Mai mult, studiul a identificat reduceri ale anumitor acizi biliari în plasma pacienților cu Covid-19 moderat, comparativ cu cei cu forme ușoare ale bolii.
Cercetarea sugerează că temperaturile mai ridicate ale corpului activează microbiota intestinală, generând un nivel crescut de acizi biliari, care la rândul lor reduc replicarea virusului și răspunsurile inflamatorii asociate cu gripa și SARS-CoV-2.
Studiul echipei japoneze a fost recent publicat în revista Nature Communications.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.