logo
RNTV Live

TEHNOLOGIE: Proces în SUA împotriva OpenAI şi Microsoft

schulmeister-blog-chat-gpt
Dudau Andreea Valentina

Un nou proces în SUA împotriva OpenAI şi Microsoft, din cauza încălcării drepturilor de autor!

Vineri, OpenAI şi susţinătorul său financiar Microsoft au fost daţi în judecată. Aceștia au fost dați în judecată la tribunalul federal din Manhattan, de către doi autori de non-ficţiune. Aceștia acuză că aceste companii le-au folosit greşit munca pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială din spatele popularului chatbot ChatGPT şi a altor servicii bazate pe inteligenţă artificială.

Scriitorii Nicholas Basbanes şi Nicholas Gage au declarat instanţei, într-o acţiune colectivă propusă, că companiile le-au încălcat drepturile de autor. Motivul ar fi includerea mai multor cărţi ale lor ca parte a datelor utilizate pentru antrenarea modelului de limbaj mare GPT al OpenAI.

Reprezentanţii Microsoft şi OpenAI nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la plângere. Procesul urmează altora depuse de scriitori de ficţiune şi nonficţiune, de la comediantul Sarah Silverman la autorul ”Game of Thrones” George R.R. Martin, împotriva companiilor de tehnologie, pentru presupusa utilizare a muncii lor pentru a instrui programe AI.

În plus, New York Times a dat în judecată OpenAI şi Microsoft săptămâna trecută. De această dată, motivul  utilizarea muncii jurnaliştilor săi pentru a instrui aplicaţiile AI.

Basbanes şi Gage sunt ambii foşti jurnalişti.

Avocatul lor, Michael Richter, a spus că este ”revoltător” faptul că companiile îşi pot folosi lucrările pentru ”a alimenta o nouă industrie de un miliard de dolari, fără nicio compensaţie”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor