Facilitatea AML, pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, nu necesită instalarea de componente sau aplicații suplimentare și oferă o acuratețe de ordinul metrilor/zecilor de metri.

Cetățenii care sună la numărul de urgență 112 de pe smartphone beneficiază de tehnologia Advanced Mobile Location (AML), implementată în 2020 de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, în colaborare cu operatorii de telefonie mobilă și cu sprijinul Google și Apple. AML permite transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului de unde se efectuează apelul, exclusiv pe durata apelului de urgență, și nu în alte circumstanțe.

AML sprijină, de asemenea, persoanele cu dizabilități de auz și/sau vorbire care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android.

Facilitatea AML, pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, nu necesită instalarea de componente sau aplicații suplimentare și are o acuratețe de ordinul metrilor/zecilor de metri.

FUNCȚIONAREA AML – ANDROID:

  • Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare prin serviciul ELS/AML.
  • Cum funcționează AML pe telefoanele Android.

Funcționarea AML pe telefoanele Android are anumite condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare, inclusiv sistemul de operare Android începând cu versiunea OS 4.0 sau superior, Serviciile Google Play instalate, activarea serviciului ELS în setările de localizare ale telefonului, și accesul la servicii de SMS și/sau internet.

Cum funcționează AML pe telefoanele Android:
Serviciul Android ELS recunoaște apelurile de urgență la 112 sau transmiterea de SMS la 113, calculând locația folosind surse multiple precum AGPS, rețeaua mobilă, WiFi și senzorii din telefon. Locațiile ELS sunt apoi transmise către Sistemul 112 prin SMS și/sau internet.

Când nu funcționează ELS:

  • Nu funcționează pentru telefoanele fără cartelă SIM sau cu cartele SIM inactive.
  • Nu funcționează în modul avion sau pentru telefoanele cu bateria sub 10%.

Alte precizări:

  • Serviciul ELS se activează doar la apelarea numărului 112 sau la transmiterea de mesaje la numărul 113, fiind inactiv în restul timpului.
  • Informația de localizare este transmisă direct către Sistemul 112, iar Google nu primește această locație.

FUNCȚIONAREA AML – iOS:

  • Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare AML pentru iPhone.
  • Cum funcționează AML pe telefoanele iPhone.

Funcționarea AML pe telefoanele iPhone necesită actualizarea la versiunea 13.4, înregistrarea într-una din rețelele mobile cu care Apple are acord în implementarea AML, și accesul la serviciul de SMS.

Cum funcționează AML pe telefoanele iPhone:
La inițierea unui apel la 112, iPhone-ul calculează locația prin integrarea datelor din surse precum sistemele de sateliți și rețelele WiFi. Coordonatele sunt apoi împachetate într-un SMS și transmise direct către Serviciul 112.

Când nu funcționează AML pe telefoanele iPhone:

  • Nu funcționează pentru telefoanele fără cartelă SIM sau cu cartele SIM inactive.
  • Nu funcționează la transmiterea de mesaje de urgență la serviciul SMS 113.

INFORMAȚII UTILE:
În cadrul Serviciului 112 din România, sunt implementate mai multe tipuri de localizare, incluzând Cell ID/Sector ID, AML, APEL 112, și Geolocation 112. Localizarea primară – Cell ID/Sector ID oferă o arie orientativă, iar AML reduce suprafața la un cerc cu raza de câțiva metri/câteva zeci de metri. Geolocation 112 și aplicația mobilă APEL 112 sunt alte două metode de localizare complementare
.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *