Un tarif de 25% pe importurile farmaceutice ar putea majora costurile medicamentelor din SUA cu 51 de miliarde de dolari anual, potrivit unui raport EY!
Impunerea unui tarif de 25% asupra importurilor farmaceutice în Statele Unite ar putea duce la o creştere anuală a costurilor medicamentelor cu aproape 51 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea determina o majorare a preţurilor cu până la 12,9%, în cazul în care aceste taxe vor fi transferate integral către consumatori.
Informaţia provine dintr-un raport realizat de Ernst & Young la solicitarea PhRMA – principala asociaţie a industriei farmaceutice americane – analizat de Reuters.
Raportul, datat 22 aprilie, dar încă nepublicat oficial, evidenţiază că în 2023 Statele Unite au importat produse farmaceutice în valoare de 203 miliarde de dolari, 73% dintre acestea provenind din Europa, în special din Irlanda, Germania şi Elveţia. În acelaşi an, vânzările de produse farmaceutice finite în SUA s-au ridicat la 393 miliarde de dolari.
PhRMA, care reprezintă companii precum Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly şi Pfizer, nu a oferit un comentariu imediat.
Organizaţia a afirmat însă anterior că astfel de tarife ar putea submina planurile de extindere a producţiei interne – un obiectiv susţinut de fostul preşedinte Donald Trump.
Deşi produsele farmaceutice au fost în mod tradiţional excluse din conflictele comerciale, Trump a sugerat în mai multe rânduri introducerea unui tarif de 25% pe importurile de medicamente.
Săptămâna trecută, administraţia sa a iniţiat o investigaţie asupra acestor importuri, invocând riscuri de securitate naţională legate de dependenţa de producţia externă. Ancheta, condusă de Departamentul Comerţului, a deschis o perioadă de consultare publică de 21 de zile.
Producătorii de medicamente speră să convingă autorităţile că tarifele ridicate ar afecta negativ eforturile de extindere a producţiei interne şi propun alternative, potrivit avocatului comercial Ted Murphy, de la firma Sidley Austin. Unii jucători din industrie au cerut introducerea treptată a tarifelor, pentru a reduce impactul economic.
Gigantul elveţian Roche a anunţat că poartă discuţii directe cu autorităţile americane pentru a obţine scutiri tarifare, argumentând că importurile sunt echilibrate de exporturile de medicamente şi echipamente produse în SUA.
Raportul EY subliniază că tarifele ar afecta şi lanţurile de producţie interne: aproximativ 30% din importurile farmaceutice din 2023 au fost ingrediente folosite ulterior în fabricarea locală.
Taxarea acestor componente ar duce la o creştere de 4,1% a costurilor de producţie şi ar putea afecta competitivitatea internaţională a industriei farmaceutice americane.
În 2023, circa 25% din producţia farmaceutică a SUA a fost destinată exportului, cu o valoare totală de 101 miliarde de dolari. EY avertizează că tarifele ar putea pune în pericol o parte din cele aproximativ 490.000 de locuri de muncă legate de exporturi, în cazul în care cererea externă va scădea ca urmare a creşterii preţurilor.
Raportul nu ia în calcul posibilele măsuri de retorsiune din partea altor ţări, care, potrivit analiştilor, ar putea avea un impact economic şi mai sever pentru industria farmaceutică americană.