Joi, Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la stabilirea tarifelor de primă maxime şi alte măsuri pentru societăţile de asigurare ce oferă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii cauzate terţilor în accidente de vehicule şi tramvaie. Conform noului act normativ, se prevede înghețarea temporară, pentru o perioadă de șase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Această măsură se aplică contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii la nivelul tarifelor proprii calculate şi practicate de către asigurători la data de 28 februarie 2023.

Potrivit comunicatului de presă al Executivului, tarifele pot fi ajustate cu cel mult 6,8%, reflectând prognoza ratei anuale a inflaţiei la sfârşitul trimestrului II 2024 publicată de Banca Naţională a României.

Prin implementarea acestei măsuri, se urmărește reducerea creșterii excesive a prețurilor, care ar putea surveni rapid din cauza dezechilibrelor menționate anterior. Scopul este stabilizarea treptată a pieței de asigurări RCA pentru a preveni extinderea efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale.

Conform informațiilor furnizate, s-a introdus un mecanism transparent pentru determinarea despăgubirilor acordate în vederea acoperirii costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, în cazul în care vehiculul avariat nu poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

În situația dată, Guvernul poate interveni pe o perioadă limitată, stabilind modalitatea de calcul a primelor practicate de către asigurătorii RCA, astfel încât să depășească împrejurările care au condus la situația de criză.

Tarifele de primă maxime stabilite prin această hotărâre vor fi utilizate de către societățile de asigurare ce oferă asigurare RCA pentru o perioadă de șase luni în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *