Sursa foto: Snapshot

Pentru prima dată în perioada 2017-2023, România nu mai are nicio universitate prezentă în topul 1000 al universităților din clasamentul internațional Academic Ranking of World Universities (ARWU) realizat de Shanghai Ranking Consultancy.

În decursul ultimilor șase ani, singura instituție de învățământ superior românească care a fost constant în top 1000 al acestui clasament a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, iar în anii anteriori a fost înregistrată și prezența Universității din București. Începând cu anul 2020, singura universitate din România prezentă a fost UBB. Cu toate acestea, în ediția din 2023 a ARWU publicată recent, Universitatea Babeș-Bolyai nu se mai regăsește.

Clasamentul realizat de Shanghai Ranking Consultancy este unul dintre cele mai influente și respectate rankinguri internaționale, inițial cuprinzând doar un top 500 mondial bazat pe criterii riguroase. Universitățile românești au avut o prezență limitată în acest clasament pe parcursul multor ani, și au fost chiar analizate cu mai bine de 15 ani în urmă șansele ca instituțiile de învățământ superior din România să fie incluse în acest top.

Universitatea Babeș-Bolyai a fost prima instituție din România care a intrat în clasament în anul 2017, atunci când ARWU a fost extins de la 500 la 800 de universități.

În anul următor, când numărul universităților a fost extins din nou, ajungând la 1000, Universitatea din București a fost inclusă în top 1000, ocupând locuri mai joase în clasament în 2018 și 2019. Între anii 2020 și 2022, Universitatea Babeș-Bolyai a fost singura instituție românească prezentă în top, situându-se în intervalul 801-900 în ediția din 2022.

Deși ARWU analizează și ierarhizează în realitate 2500 de universități, doar primele 1000 sunt publicate. Acest clasament este unul dintre factorii importanți luați în considerare în realizarea metarankingului național al universităților.

Criteriile utilizate în clasamentul Shanghai includ calitatea educației (10% – cu accent pe premiile Nobel și Fields câștigate de absolvenți), calitatea personalului academic (40% – cu premii Nobel și Fields câștigate de membri ai corpului academic și numărul de citări), activitatea de cercetare (40% – cu publicații în reviste precum Nature și Science sau incluse în indexurile Science Citation Index-Expanded și Social Science Citation Index) și performanța per capita (10%).

În comparație cu această absență, majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est au cel puțin o universitate prezentă în clasamentul Shanghai 2023. Polonia are cea mai semnificativă prezență cu 9 universități, urmată de Republica Cehă cu 6 și Ungaria cu 4. Serbia are două universități în clasament, în timp ce Croația, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au câte o instituție de învățământ superior reprezentată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *