O specie invazivă de țânțar (țânțarul tigru) s-a stabilit în 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv Franța, Spania și Grecia!

O specie invazivă de țânțar (țânțarii tigru) s-a răspândit în 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv Franța, Spania și Grecia. Experții asociază prezența lor cu creșterea cazurilor de febră dengue în Europa.

Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru extinderea țânțarului tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Înaintea Jocurilor Olimpice din Paris, care vor avea loc la sfârșitul lunii iulie, autoritățile monitorizează și capturează acești insecte.

ECDC a avertizat că călătoriile internaționale vor accentua și mai mult riscul de apariție a unor noi focare europene. S-a recomandat populației să elimine apa stătătoare din grădini sau balcoane, unde se pot reproduce țânțarii, și să folosească soluții precum plase la ferestre și uși.

Țânțarii tigru au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în Europa în ultimele două decenii. Aedes albopictus, cunoscut și sub numele de țânțarul tigru asiatic, este acum prezent în întreaga Europă, începând din sudul continentului. Acesta s-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, conform ECDC. De asemenea, au fost semnalate prezențe în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia. Acești țânțari transmit boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika, care anterior erau întâlnite în principal în Africa, Asia și America.

Un alt țânțar, Aedes aegypti, responsabil pentru transmiterea febrei galbene și a altor boli, a fost identificat în Cipru. Experții exprimă îngrijorare cu privire la potențialul său de extindere în alte regiuni ale Europei, datorită preferinței sale pentru mușcarea oamenilor și capacității de a transmite boli.

Incidențele de febră dengue au crescut în Europa în ultimii ani, iar majoritatea cazurilor sunt importate, reflectând mișcarea internațională a persoanelor și a bunurilor. Cu toate acestea, infecțiile dobândite local sunt în creștere, iar ECDC raportează că numărul cazurilor importate a crescut la aproape 5.000 anul trecut, iar numărul de infecții dobândite local a ajuns la 130 de cazuri în 2023, față de 71 în anul precedent.

Virusul West Nile, transmis de asemenea de țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând înainte. Un caz de infecție cu acest virus a fost raportat în sudul Spaniei la începutul acestui an, evidențiind riscul crescut chiar și în stadiile timpurii ale anului.

Directorul ECDC, Andrea Ammon, a subliniat importanța măsurilor de protecție personală și a depistării timpurii a cazurilor pentru a gestiona această amenințare în continuă creștere. Febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, iar numărul cazurilor și deceselor raportate continuă să crească.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *