Activitatea de chemare a rezerviștilor cu domiciliul în județul Prahova pentru clarificarea situație miliare este în plină desfășurare. La unitatea militară de pe strada Maramureș din Ploiești, sute de bărbați au stat drepți astăzi pentru a îndeplini această cerință.

AcțiuneA, organizată sub coordonarea structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, are scopul de a clarifica situația militară a rezerviștilor și de a menține capacitatea operațională a structurilor militare prin înlocuirea periodică a personalului militar din rezerva operațională.

Activitatea este continuă, nefiind influențată de situația de securitate din proximitatea României. În cadrul acesteia, ordinele de chemare sunt înmânate rezerviștilor de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Rezerviștii sunt obligați, conform legii, să primească ordinele de chemare și să se prezinte la locul, data și ora prevăzute. Angajatorii trebuie să asigure prezența rezerviștilor care sunt angajați, acordându-le un concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, conform legii.

Refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea la data, ora și locul stabilite constituie contravenție, sancționată cu amendă. Valoarea unui punct amendă este de 20% din salariul minim brut pe economie, care în 2024 este de 3300 lei.

Documente necesare la prezentarea la centrul militar:

✓ Ordinul de chemare;

✓ Livretul militar;

✓ Cartea de identitate;

✓ Acte medicale care atestă starea sănătăţii dumneavoastră care dovedesc existenţa unei/unor afecțiuni ce sunt incompatibile cu calitatea de rezervist;

✓ Permisul de conducere (dacă este cazul);