Fondul Prahova pentru Educație, ajuns anul acesta la cea de-a patra editie, propune un nou model colaborativ de a lucra în comunități, bazat pe parteneriate între școli, autorități locale, companii și organizații non-guvernamentale. Acest model încurajează inițiativele venite din interiorul comunităților, oferindu-le sprijinul necesar pentru a deveni realitate. Fiecare proiect finanțat nu doar că îmbunătățește infrastructura educațională, dar creează și contexte prin care elevii învață despre implicare, responsabilitate și dezvoltare durabilă.

Fondul Prahova pentru Educație este cel mai mare fond privat de investiții în programe educaționale din județul Prahova, coordonat de Fundația Comunitară Prahova,  finanțat de OMV Petrom. Fondul susține inițiative cu potențial transformator în comunități, punând accent pe dezvoltarea infrastructurii, abilităților elevilor și profesorilor și consolidarea parteneriatelor locale. În perioada 2022 – 2024 au fost finanțate 31 de proiecte educaționale cu 3.705.000 lei, în beneficiul a peste 25.000 de elevi prahoveni. În ultimii 3 ani, programul a contribuit la renovarea și dotarea a 3 cantine școlare, construcția a 5 terenuri de sport, 1 spațiu de joacă pentru copiii cu dizabilități, 14 spații educaționale în aer liber, susținerea a 2 echipe de robotică în drumul lor spre performanță, o grădiniță renovată și dotată și 5 programe de educație non-formală.

Fond Prahova pentru Educatie – editia 1-  in imagini

Fond Prahova pentru Educatie – editia 2 – in imagini

In 2025, ajuns la cea de-a patra editie, Fondul Prahova pentru Educație are o alocare totală de 1.782.500 lei iargranturile acordate vor fi cuprinse între 50.000 și 175.000 lei, în funcție de dimensiunea și impactul proiectelor. Noua ediție a acestui program și-a propus să susțină între 12 si 20 de proiecte care pun accent pe dezvoltarea infrastructurii școlare de bază, infrastructură digitală, STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) sau sportivă și care au ca scop dezvoltarea abilităților copiilor, tinerilor, adulților și a grupurilor vulnerabile.

În urma apelului de proiecte deschis între lunile aprilie și mai 2025, au fost înscrise 54 de proiecte propuse de organizații nonguvernamentale, unități de învățământ și instituții publice din întreg județul. Cele mai multe proiectele propuse provin din Ploiești, dar și din mediul rural, din comunități precum Berceni, Ciorani, Măneciu, Filipeștii de Pădure, Vălenii de Munte sau Valea Călugărească. Printre aplicanți se numără asociații de părinți, ONG-uri locale, școli și grădinițe, semn că educația este o prioritate asumată la nivel local. Proiectele vizează domenii diverse, de la infrastructură și digitalizare până la sănătate, sport, incluziune socială și implicare civică.

În perioada următoare, proiectele declarate eligibile conform ghidului de finantare, vor fi jurizate de un juriu independent pe baza unor criterii clare: relevanță, fezabilitate, sustenabilitate, impact în comunitate și coerență bugetară. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate în cursul lunii iulie pe site-ul Fundatia Comunitara Prahova precum si pe cel al programului www.prahovapentrueducatie.ro .

Programul sprijinit de OMV Petrom, prin editia curenta, va finanța proiecte educaționale din județul Prahova care au potențialul de a transforma comunitatea și de a oferi un mediu propice dezvoltării copiilor. „În peisajul inițiativelor noastre de implicare socială, educația ocupă o poziție centrală și acest angajament izvorăște din credința profundă în puterea sa transformatoare, în potențialul său de a genera schimbări pozitive durabile în comunitățile noastre”, a declarat Adrian Nicolaescu, Director Optimizare Lanț Valoric Est OMV Petrom. „Ne bucurăm să fim alături de Fundația Comunitară Prahova finanțând Fondul Prahova pentru Educație într-un parteneriat prin care susținem membrii comunității și ONG-urile locale să se implice activ în îmbunătățirea sistemului educațional local. Educația este un pilon fundamental al progresului social. Oferind acces la educație de calitate și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, comunitățile pot asigura sustenabilitatea pe termen lung a economiilor și societăților lor. Investiția în Fondul Prahova pentru Educație pe care o facem azi este de fapt o investiție orientată către modelarea unui viitor mai bun.”

 Unul dintre cele mai recente exemplele concrete ale impactului generat de Fondul Prahova pentru Educație este proiectul de renovare a cantinei de la Liceul Agricol din comuna Bărcănești. În toamna anului trecut, pe baza unei finanțări de 171.950 lei asigurată în cadrul celei de-a treia ediții a Fondului, cantina acestei unități școlare a fost complet reabilitată, după mai bine de 12 ani de când a fost dezafectată din cauza degradării și lipsei reparațiilor. Acum spațiul renovat poate să îi primească pe cei 362 de elevi ai unității de învățământ, care pot beneficia astfel de programul național „Masă sănătoasă” pe întreaga durată a anului școlar. Renovarea s-a extins și la grupurile sanitare de lângă cantină, completând astfel procesul de modernizare.

Totodată, alte exemple ale rezultatelor vorbesc de la sine: construcția unei săli de clasă la Scoala Gimnazială Boldești Scăeni – accesați aici  sau renovarea sălii de spectacole de la Palatul copiilor Ploiești – accesați aici.

Pentru mai multe detalii despre toate proiectele finanțate în edițiile anterioare ale Fondului Prahova pentru Educație poate fi accesată platforma: www.prahovapentrueducatie.ro .

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

By rnews