Statele Unite nu susțin necesitatea unei investigații internaționale în prezent cu privire la explozia de la Spitalul Al Ahli din Gaza, care a cauzat un număr semnificativ de decese. Acestea continuă să susțină versiunea israeliană, care indică că incidentul a fost rezultatul unei lansări eșuate de rachetă efectuată de Jihadul Islamic. Aceste informații au fost transmise vineri de către EFE și sunt prezentate de Agerpres.

„Nu cred că (o investigaţie internaţională) este adecvată în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi. Miller a explicat că Israelul a făcut publice „o cantitate mare de dovezi” care susţin teza sa cu privire la cine a fost responsabil de explozie.

El a adăugat că guvernul SUA face propria anchetă şi a deplâns faptul că multe mass-media şi mulţi oameni s-au grăbit să creadă versiunea Hamas, „o organizaţie teroristă”, care a susţinut că Israelul este responsabil pentru atac.

Miller a evidențiat, de asemenea, că, în timp ce Hamas „nu a furnizat dovezi, guvernul Israelului a făcut-o”, și a sugerat că acest lucru ar trebui luat în considerare înainte de a ajunge la o concluzie sau de a susține o anumită poziție.

Într-un context separat, oficialul american a fost pus în fața numeroaselor întrebări din partea jurnaliștilor cu privire la demisia unui membru al Departamentului de Stat, ca formă de protest față de hotărârea Statelor Unite de a menține furnizarea de asistență militară către Israel în acest moment, în ciuda atacurilor asupra Fâșiei Gaza care au un impact asupra populației civile.

Este vorba despre Josh Paul, funcționarul responsabil cu afacerile parlamentare la Biroul Politic-Militar al Departamentului de Stat. În scrisoarea sa de demisie, el a criticat sprijinul acordat de administrația președintelui Joe Biden, pe care l-a perceput ca fiind părtinitor și care a condus la luarea de decizii „fără discernământ, dăunătoare și în contradicție cu valorile” pe care aceasta susține că le apără.

„Înţelegem, aşteptăm şi apreciem punctele de vedere diferite ale oamenilor care lucrează în acest departament”, a spus Miller, în opinia căruia tocmai această diversitate de opinii reprezintă adevărata „bogăţie” a instituţiei, el subliniind că secretarul de stat Antony Blinken „se hrăneşte” cu această diversitate pentru a lua decizii.

Însă Miller a insistat că administraţia americană sprijină cu fermitate „dreptul” şi chiar „obligaţia Israelului de a se apăra de aceste atacuri teroriste”, subliniind totodată că a cerut statului israelian să respecte dreptul internaţional în cadrul operaţiunilor sale militare.

Miller a declarat că armele americane „nu pot fi folosite împotriva populaţiei civile”, dar a recunoscut totodată că „una dintre tragediile războiului este că există întotdeauna morţi în rândul civililor, motiv pentru care este nevoie ca acestea să fie reduse la minimum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *