Președintele Consiliului European, Jean Michel, și-a anunțat demisia, explicând că intenționează să candideze în alegerile europarlamentare din țara sa. Ca urmare, președinția Consiliului European va fi preluată temporar de către țara care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Ungaria va ocupa această poziție, iar posibilitatea ca Viktor Orban să devină președintele Consiliului European într-o perioadă crucială este subiectul unui raport al The Guardian.

Rolul de președinte al Consiliului European este vital pentru numeroase decizii, inclusiv pentru furnizarea de ajutor Ucrainei, afectată de invazie. Acesta conduce, de asemenea, întâlnirile șefilor de guvern europeni și, în colaborare cu Parlamentul European, deține prerogativa esențială de a contribui la formarea noii Comisii Europene, organul executiv al Uniunii Europene.

Prin urmare, Orbán, care a fost frecvent acuzat că a blocat sprijinul european pentru Ucraina și că miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei au fost suspendate din cauza controverselor privind statul de drept, ar ocupa, de fapt, poziția de lider în cadrul consiliului.

Michel susține că l-ar putea evita pe Orban

În răspuns la critici, Michel a declarat duminică: „Vreau să subliniez că, în orice caz, decizia cu privire la succesorul meu trebuia luată în luna iunie, iar Parlamentul va decide în luna iulie, facilitând astfel procesul Consiliului de a anticipa preluarea funcției de către viitorul meu înlocuitor.”

„Există multe instrumente dacă există voința politică de a-l evita pe Viktor Orbán”.”

Liderii europeni urmează să se întâlnească pe 17 iunie și 27-28 – după alegerile parlamentare cincinale, care au loc în întregul bloc în perioada 6-9 iunie – pentru a începe să se lupte pentru posturile de conducere ale blocului, inclusiv pentru președinții Comisiei și Consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *