Diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă și distruge în mod eronat celulele din pancreas care produc insulina. Pacienții cu această formă de diabet depind de administrarea externă de insulină pentru a supraviețui.
Australia are una dintre cele mai ridicate rate de diabet zaharat de tip 1 din lume, cu peste 130.000 de persoane afectate. Deși această afecțiune este mai des diagnosticată la copii, poate apărea și la adulți. În 2022, aproximativ 4.000 de persoane au primit diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 în Australia.
Costul estimat al îngrijirii medicale pentru tratarea persoanelor cu această formă de diabet în Australia în 2012 a fost de 570 de milioane de dolari anual.
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală St Vincent’s (SVI) din Melbourne au descoperit că un medicament folosit în mod obișnuit pentru poliartrita reumatoidă poate încetini evoluția diabetului de tip 1. Rezultatele primului studiu uman la nivel global, publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), arată că baricitinib, acest medicament, poate menține producția de insulină a organismului și poate încetini progresia diabetului de tip 1 la persoanele care încep tratamentul în termen de 100 de zile de la diagnosticare.
Baricitinib acționează blocând o enzimă care, în mod normal, reglează semnalele responsabile cu imunitatea și inflamația. Acest medicament este utilizat în prezent pentru tratarea artritei reumatoide, o altă afecțiune autoimună.
Se crede că baricitinibul poate reduce răspunsul imunitar care atacă celulele producătoare de insulină la persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, întârziind debutul complet al simptomelor bolii, îmbunătățind controlul glicemiei și reducând posibilele efecte dăunătoare pe termen lung pentru sănătate.
Profesorul Thomas Kay de la SVI a afirmat că scopul lor a fost să protejeze celulele producătoare de insulină încă prezente atunci când diabetul de tip 1 este diagnosticat pentru prima dată. Echipa sa a demonstrat că baricitinibul este eficient și sigur în încetinirea progresiei diabetului de tip 1 la persoanele recent diagnosticate.
Această descoperire este remarcabilă, deoarece este primul tratament oral care modifică evoluția acestei forme de diabet. Echipa de cercetare este optimistă că acest tratament va deveni disponibil în clinici, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră în modul de gestionare a diabetului zaharat de tip 1.
Studiul a fost finanțat de către JDRF, o organizație de cercetare a diabetului zaharat de tip 1 din Australia. Mai mulți parteneri medicali din Melbourne și Adelaide au fost implicați în această cercetare.
Videoclipurile atașate ilustrează cum celulele imune atacă și distrug celulele producătoare de insulină într-un mediu fără tratament, iar apoi cum același proces este stopat când este introdus medicamentul în culturile celulare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.