logo
RNTV Live

Supravegherea pădurilor din Romania se digitalizeaza! Ce pas face Ministrul Mediului

441160475_765269052358359_1073959874436184517_n
Constantin Corina

A fost publicat în SEAP anunțul de participare pentru achiziția unui aparat aeropurtat destinat colectării de date LiDAR pentru monitorizarea pădurilor.

Achiziția se desfășoară în cadrul proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și #monitorizare a pădurilor printr-un sistem informatic integrat”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Mă bucur că facem azi încă un pas important înainte pentru digitalizarea supravegherii pădurilor, care va oferi claritate, precizie si rapiditate în monitorizarea pădurilor României.

Trebuie să înțelegem că monitorizarea, analiza și planificarea strategică în silvicultură se bazează pe informații precise și cuprinzătoare care necesită un volum mare de date geospațiale actualizate, iar aceste instrumente de inventariere a fondului forestier național și de management forestier sunt extrem de eficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale” transmite ministrul Mircea Fechet.

Proiectul vizează utilizarea unui sistem hibrid de scanare laser aeropurtat pentru a crea un model al arboretelor la nivel național, acoperind o suprafață de aproximativ 70.000 km².

Aceasta implică achiziția unui aparat aeropurtat care va permite:

  • colectarea datelor prin senzorul LiDAR pentru a obține un model digital al pădurilor, împreună cu obținerea de fotograme digitale color prin aerofotografiere.
  • Fiecare punct din norul de puncte LiDAR va fi colorat folosind valorile #RGB ale pixelilor extrași din rasterul cu aceeași locație.
  • colectarea de date în aceeași fenofază.

Valoarea totală estimată este de 86,2 milioane lei cu TVA inclus. Termen limită pentru depunerea ofertelor: 20 iunie 2024, ora 15:00.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor