Sursa: mdpi.com

Un nou studiu a descoperit că persoanele care raportează consumarea alimentelor bogate în grăsimi și zahăr tind să aibă rezultate mai proaste la două sarcini de memorie despre care se știe că implică puternic regiunea hipocampului a creierului.

Cercetătorii se referă la dietele care constau în principal din alimente cu mult zahăr și grăsimi adăugate ca diete bogate în grăsimi și zahăr.

Astfel de diete constau în mod obișnuit în multe produse de patiserie și produse alimentare coapte, bomboane și ciocolată, mese de tip fast-food, cum ar fi burgeri, cartofi prăjiți, pui prăjit, băuturi îndulcite precum băuturi răcoritoare, băuturi energizante, sucuri aromate sau ceaiuri îndulcite, gustări procesate precum ca chipsuri, biscuiți sau prăjituri pentru gustări, cereale pentru micul dejun, sosuri, sosuri și alimente similare.

Studiile au sugerat că consumul unei cantități excesive de alimente bogate în grăsimi și zahăr poate avea efecte negative asupra hipocampului, care poate afecta, la rândul său, funcțiile de memorie care se bazează pe această regiune. Selena Atak și colegii ei de la Universitatea din Michigan-Dearborn au condus acest studiu.

studiu

Participanții care au raportat un aport mai mare de alimente bogate în grăsimi și zahăr au avut tendința de a avea scoruri mai slabe la toate sarcinile de memorie. Singura excepție a fost sarcina de recunoaștere a cuvintelor. Acești participanți au avut, de asemenea, timpi de reacție mai lenți la sarcina Stroop. Cu toate acestea, când cercetătorii au luat în considerare factori precum depresia, anxietatea, comportamentul alimentar, calitatea somnului, înălțimea și greutatea, asocierea dintre dietele bogate în grăsimi și zahăr și una dintre sarcinile de memorie a dispărut. Același lucru a fost valabil și pentru asocierea cu eșecuri de memorie raportate de acestia în viața de zi cu zi.

„În concluzie, am arătat că aportul alimentar bogat în grăsimi și zahăr este asociat cu o memorie mai slabă dependentă de hipocamp. O dietă bogată în grăsimi și zahăr a prezis, de asemenea, funcționarea executivă mai slabă a atenției, alternând capacitatea și viteza de procesare. Am demonstrat că o dietă bogată în grăsimi și zahăr este asociată cu un control executiv mai slab, care poate contribui, de asemenea, indirect la o memorie mai proastă la consumatorii bogati în grăsimi și zahăr. Având în vedere raritatea cercetărilor umane, descoperirile noastre sunt valoroase și susțin dovezi pentru rolul dietei în afectarea funcționării cognitive critice, care, la rândul său, poate împiedica și mai mult implicarea într-un stil de viață sănătos”, au concluzionat autorii studiului.

Insa studiul are și limitări care trebuie luate în considerare. În principal, designul studiului nu permite să se facă nicio concluzie cauza-efect. Acești cercetători nu au ținut cont de cât de foame erau participanții la momentul studiului, iar evaluarea obiceiurilor alimentare s-a bazat exclusiv pe auto-rapoarte.

Studiul a fost publicat în Physiology & Behavior.

Sursa:psypost.org

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *