Febra Dengue este o afecțiune tropicală transmită de țânțari și cauzată de virusul dengue. Majoritatea persoanelor infectate prezintă simptome ușoare, similare cu cele ale gripei. Cu toate acestea, în cazul unui număr mic de pacienți, boala poate deveni gravă, cu sângerări și leziuni ale organelor, cu potențial fatal.

De-a lungul timpului, febra Dengue a reprezentat o amenințare în mare parte a Asiei și Americii Latine, determinând aproximativ 20.000 de decese anual.

Incidența cazurilor a crescut considerabil la nivel global de opt ori din 2000, datorită în mare parte schimbărilor climatice, dar și creșterii numărului de persoane care călătoresc și a urbanizării.

Un cercetător șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat recent că febra Dengue va deveni o amenințare semnificativă în sudul Statelor Unite, sudul Europei și în noi zone din Africa în acest deceniu, din cauza creșterii temperaturilor care favorizează răspândirea țânțarilor purtători ai infecției.

Multe cazuri rămân neînregistrate, dar în 2022 au fost raportate 4,2 milioane de cazuri în întreaga lume, iar oficialii din domeniul sănătății publice avertizează că se așteaptă la niveluri aproape record de transmitere în acest an.

Bangladesh se confruntă în prezent cu cea mai gravă epidemie din istoria sa, cu peste 1.000 de decese.

Jeremy Farrar, un specialist în boli infecțioase care s-a alăturat recent OMS, a declarat că există posibilitatea ca infecția să devină endemica în anumite părți din Statele Unite, Europa și Africa, regiuni în care a fost deja înregistrată transmitere locală limitată, pe măsură ce schimbările climatice globale fac ca noi zone să devină favorabile pentru țânțarii care transmit boala.

Acest lucru va pune o presiune semnificativă asupra sistemelor de sănătate din multe țări. Cea mai mare parte a celor infectați cu dengue nu prezintă simptome, ceea ce înseamnă că numărul real de cazuri este probabil mult mai mare decât cel raportat.

Persoanele care dezvoltă simptome pot prezenta febră, dureri musculare și articulare severe, ceea ce duce la denumirea de „febra oaselor rupte”, din cauza durerilor intense din oase. În cazurile grave, mai puțin de 1% dintre pacienți pot deceda.

Deși nu există un tratament specific pentru febra Dengue, există vaccinuri disponibile. Recent, OMS a recomandat utilizarea vaccinului tetravalent viu, atenuat, Qdenga, pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani din zonele în care boala este o problemă semnificativă de sănătate publică. Acest vaccin conține versiuni atenuate ale celor 4 serotipuri ale virusului Dengue și ajută sistemul imunitar să producă anticorpi care protejează împotriva infecției.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *