Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pentru programele publice de sănătate din România și este unul dintre cele mai mari bugete ale țării noastre.

În anul precedent, fondul a înregistrat un nivel-record al cheltuielilor, în suma de 54,9 miliarde de lei (aproximativ 11 miliarde de euro), însă a beneficiat de subvenții de peste 11 miliarde de lei din bugetul de stat. Situația FNUASS s-a agravat în acest an, deoarece cheltuielile au crescut mai rapid decât veniturile în primele 7 luni, iar guvernul a redus subvențiile acordate fondului din cauza dificultăților bugetare.

Astfel, în primele 7 luni ale anului 2023, fondul a înregistrat venituri totale de 31,34 miliarde de lei (11,1 miliarde de euro), în creștere cu 7,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, când veniturile au fost de 29,23 miliarde de lei.

Din totalul veniturilor, suma de 3,7 miliarde de lei a provenit din subvenții acordate de la bugetul de stat, înregistrând o scădere de 703 milioane de lei față de perioada similară din 2022, când suma a fost de 4,4 miliarde de lei.

Contribuțiile de asigurări de sănătate plătite de către asigurați și angajatori au reprezentat principala sursă de alimentare a fondului în primele 7 luni ale acestui an, însuma totală fiind de 25,46 miliarde de lei, în creștere cu 10,4% față de perioada ianuarie-iulie 2022.

De asemenea, veniturile din taxe (în special taxa clawback) au crescut cu 22% în primele 7 luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020, ajungând la 2,13 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au atins 35,05 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8,2% față de nivelul din primele șapte luni ale anului 2022.

Ca urmare a acestor cifre, fondul a înregistrat un deficit de 3,7 miliarde de lei în intervalul ianuarie-iulie 2023, în creștere de la 3,15 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului 2022.

În acest an, bugetul FNUASS este estimat să scadă până la 54,15 miliarde de lei, în comparație cu suma de 54,86 miliarde de lei din anul 2022. Totuși, evoluția din primele 7 luni complică atingerea acestui obiectiv fără o semnificativă reducere a anumitor costuri suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

FNUASS finanțează programele naționale de sănătate curativă din România, în timp ce programele naționale de sănătate publică sunt finanțate de către Ministerul Sănătății. În martie 2022, aceste programe au fost reorganizate, fiind aprobate 13 programe naționale de sănătate publică și 15 programe naționale de sănătate curativă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *