Președintele american Joe Biden a exprimat marți o satisfacție deosebită față de apropiata eliberare a ostaticilor răpiți pe 7 octombrie în Israel de militanții Hamas. Acest lucru survine în urma unui acord, pentru care Israel a dat undă verde miercuri, conform informațiilor AFP transmise de AGERPRES.
„Sunt extraordinar de mulţumit (de faptul) că mai multe dintre aceste suflete curajoase (…) se vor reuni cu familiile lor, odată ce acest acord va fi pe deplin pus în aplicare”, a declarat Biden într-un comunicat difuzat de Casa Albă.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat miercuri acordul încheiat între Israel şi Hamas. „Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putinţă pentru a folosi această pauză pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza”, a declarat ea într-un comunicat.
Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi a unui armistiţiu pe patru zile în Fâşia Gaza. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închişi în Israel.
Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.
Miercuri, Rusia a salutat la rândul său acordul ce prevede un armistiţiu umanitar în Gaza. „Moscova salută acordul între Israel şi Hamas asupra unei pauze umanitare de patru zile”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţiile de presă ruse, subliniind că „exact la aceasta a îndemnat Rusia de la începutul escaladării conflictului”.
Omar Shakir, directorul organizației Human Rights Watch pentru Israel și teritoriile palestiniene, a afirmat că „Hamas și alte facțiuni armate trebuie să elibereze imediat toți ostaticii”. De asemenea, a subliniat că blocarea ajutorului esențial și luarea de ostatici constituie o „crimă de război”.
Organizațiile internaționale și numeroase capitale străine au intensificat apelurile pentru o încetare a focului sau un armistițiu, având în vedere situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza. Aici, războiul a provocat distrugerea unor cartiere întregi, a afectat grav sistemul de sănătate și a determinat migrații masive ale populației.