Congresmeni americani de înaltă clasă au exprimat dorința ca Ungaria să aprobe imediat aderarea Suediei la NATO. Aceștia au sugerat, joi, la o săptămână după ce Turcia a dat deja aprobarea în acest sens, că Budapesta riscă să afecteze în mod permanent relația sa cu Washingtonul, dacă nu acționează, conform informațiilor furnizate de Reuters. În același timp, conform presei suedeze, premierul suedez a avut o scurtă discuție cu Viktor Orban în marja summitului UE de la Bruxelles.

Ben Cardin, membru al Comisiei pentru relații externe din Senat, a exprimat „preocupări serioase” cu privire la direcția guvernului actual al Ungariei. Democratul a menționat că premierul Viktor Orban a amânat până joi acordarea de asistență din partea Uniunii Europene pentru Ucraina și a pus în mod constant obstacole în calea aderării oficiale a Suediei la NATO.

„Cei care sunt parteneri nu fac astfel de lucruri. Şi mă întreb dacă sunt un aliat de încredere pentru programul nostru (de scutire de vize)”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Şi senatorii Jeanne Shaheen, o democrată, şi Thom Tillis, care este republican şi care coprezidează Grupul de observatori NATO din Senat, au emis o declaraţie în care au cerut Ungariei să-şi schimbe atitudinea. „Inacţiunea Ungariei riscă să afecteze irevocabil relaţia sa cu Statele Unite şi cu NATO”, au avertizat cei doi senatori.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *