Sursa: fertilitypedia.org

Guvernul SUA a aprobat prima pilulă anticoncepțională fără prescripție medicală. Administrația pentru Alimente și Medicamente a anunțat joi că pilula anticonceptivă Opill va fi disponibilă fără prescripție medicală pentru femeile de toate vârstele.

Într-o declarație, agenția a spus că mișcarea va ajuta la reducerea barierelor femeilor în accesul la contracepție. Producătorul Opill a spus că cel mai probabil va fi disponibil la ghișeu la începutul anului 2024.

Medicii spun că pilula numai cu progestativ – cunoscută adesea sub numele de „minipilula” – este o formă de contracepție deosebit de sigură, deoarece nu conține estrogeni, ceea ce înseamnă că are mai puține efecte secundare și riscuri pentru sănătate.

Efecte secundare ale Opill includ sângerări neregulate, dureri de cap, amețeli și greață.

SUA se alătură celor peste 100 de țări din întreaga lume care au făcut pilula contraceptivă disponibilă fără ghișeu, inclusiv majoritatea țărilor din America Latină, precum și India, China și Regatul Unit.

„Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor, contracepția orală zilnică este sigură și este de așteptat să fie mai eficientă decât metodele contraceptive fără prescripție medicală disponibile în prezent în prevenirea sarcinii neintenționate”, a spus dr. Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA.

Accesul femeilor

Experții spun că femeile – și în special, adolescenții – se confruntă cu o serie de bariere în accesul la serviciile de sănătate a reproducerii, inclusiv lipsa asigurării de sănătate și dificultăți în găsirea transportului la programările medicale.

De asemenea, femeile se confruntă uneori cu stigmatizarea și rușine din partea furnizorilor de servicii medicale și a părinților atunci când încearcă să obțină pilula, au adăugat experții.


Medicii și activiștii au susținut că punerea la dispoziție a controlului nașterii fără prescripție medicală va avea o serie de beneficii pentru sănătate pentru femei și adolescenți, precum doamna Huitron, inclusiv reducerea sarcinilor nedorite. În SUA, unele studii au descoperit că aproape jumătate din toate sarcinile sunt neintenționate.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *