Cunoaștem încă puține detalii despre COVID de lungă durată și impactul acestei afecțiuni asupra sănătății, dar un studiu recent, realizat la scară largă de cercetători britanici și americani, indică faptul că aproximativ una din șapte persoane din Statele Unite a experimentat COVID de lungă durată până la sfârșitul anului 2022.

Conform studiului coordonat de cercetători de la University College London și Dartmouth din SUA, experiența COVID de lungă durată este asociată cu anxietatea, starea de spirit scăzută și persistența unor probleme precum oboseala, mobilitatea redusă și dificultăți de memorie, concentrare sau înțelegere. Datele au fost publicate în revista PLOS ONE pe 2 noiembrie.

Riscul de anxietate și starea de spirit scăzută au părut să fie mai reduse pentru cei care au fost vaccinați, inclusiv cei cu COVID prelungit. Cercetătorii au analizat datele de la 461.550 de participanți care au răspuns la un sondaj al Biroului de Recensământ din SUA între iunie și decembrie 2022.

Studiul a definit COVID de lungă durată conform propunerii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adică persistența sau dezvoltarea de noi simptome la cel puțin trei luni de la infecția inițială. Aproximativ 14% dintre respondenți au indicat că au avut COVID de lungă durată, iar jumătate dintre aceștia (7% din total) au menționat că aveau încă simptome când au răspuns la sondaj.

Studiul sugerează că una din trei persoane care au avut COVID-19 ar putea dezvolta simptome de COVID de lungă durată. Limitările cercetării includ faptul că se bazează pe auto-raportare și că unele persoane intervievate ar putea să fi avut COVID-19 fără a ști acest lucru.

Rezultatele arată că cei cu COVID de lungă durată sunt mai predispuși să raporteze afectări negative (anxietate, depresie, îngrijorare sau lipsă de interes) și probleme de mobilitate fizică, memorie, concentrare și înțelegere.

Această condiție a fost mai frecventă în rândul femeilor, persoanelor albe, persoanelor de vârstă mijlocie și celor cu venituri sau nivel de educație mai scăzut. De asemenea, a fost mai întâlnită în rândul celor care au avut simptome severe în timpul infecției inițiale cu COVID-19.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *