Razele X medicale sunt utilizate pentru a crea reprezentări vizuale ale țesuturilor și structurilor interne ale corpului. Atunci când razele X trec prin corp și ajung la un detector de raze X din partea opusă a corpului, se formează o imagine care reflectă umbra produsă de structurile interne ale organismului.

Un tip de detector de raze X este filmul fotografic, însă există multiple alte tipuri de detectoare utilizate pentru a genera imagini digitale. Imaginile rezultate din această procedură sunt numite radiografii. Acum, noi materiale dezvoltate de cercetători ar putea deschide drumul către o nouă generație de detectoare flexibile de raze X, cu aplicații potențiale în tratamentul cancerului.

De obicei, detectoarele de raze X sunt fabricate din materiale grele și rigide, precum siliciul sau germaniul.

Noile detectoare flexibile sunt mai economice și pot fi modelate în jurul obiectelor care trebuie scanate, îmbunătățind astfel precizia în timpul examinărilor pacienților și reducând riscurile asociate imaginilor tumorale și tratamentelor cu radioterapie.

„Acest nou material este flexibil, accesibil din punct de vedere financiar și sensibil, dar aspectul cel mai captivant este că este similar cu țesuturile, deschizând astfel calea pentru dozimetria în timp real, ceea ce nu este posibil cu tehnologia existentă”, a afirmat dr. Prabodhi Nanayakkara, care a coordonat cercetarea la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

În prezent, majoritatea detectoarelor de raze X disponibile pe piață sunt grele, rigide, consumatoare de energie și costisitoare atunci când este necesar să acopere o suprafață mare.

Substanțele realizate din hidrogen și carbon, cunoscute sub numele de semiconductori organici, oferă o alternativă mai flexibilă. Cu toate acestea, până acum, nu au permis generarea unor imagini la fel de detaliate cu raze X precum detectoarele tradiționale.

Pentru a depăși această provocare, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată al Universității Surrey au dezvoltat dispozitive prin adăugarea unor cantități mici de elemente cu număr atomic ridicat la un semiconductor organic.

Bazându-se pe studiile anterioare ale echipei în acest domeniu, noul detector reacționează mai mult asemenea unui țesut uman sub acțiunea razelor X, ceea ce ar putea conduce la metode noi și mai sigure de administrare a radioterapiei, mamografiei și radiografiilor.

Cercetarea a fost publicată la 2 noiembrie în revista Advanced Science.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *