O echipă internațională de cercetători a realizat cu succes secvențierea completă a cromozomului Y, dezvăluind informații cu potențialul de a contribui la studierea infertilității masculine și a altor probleme de sănătate.
Chiar dacă primii pași în determinarea aspectelor fundamentale ale codului nostru genetic au fost făcuți acum 20 de ani, multe aspecte legate de secvențierea tuturor celor 23 de perechi de cromozomi umani au rămas necunoscute.
În ultimii ani, o echipă internațională de cercetători cunoscută sub numele de Consortiumul Telomeră-la-Telomeră (T2T) a dezvăluit în mare parte aceste elemente neclare. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din secvențierea cromozomului Y, care este cel mai mic și mai complex cromozom uman, a rămas încă enigmatică.
Aceste informații lipsă au fost elucidate recent de aceeași echipă de cercetători, iar rezultatele cercetărilor lor au condus la prima publicare a secvenței complete a cromozomului Y în revista „Nature” în această săptămână.
În mod obișnuit, oamenii au o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Bărbații au un cromozom X și unul Y, în timp ce femeile au două cromozomi X.
Dificultatea în secvențierea completă a cromozomului Y a derivat din natura sa extrem de repetitivă. Cu toate acestea, succesul cercetătorilor în această realizare poate avea implicații semnificative în domeniul medical.
Informațiile detaliate furnizate de secvențierea completă a cromozomului Y vor facilita studiul afecțiunilor legate de acest cromozom, inclusiv infertilitatea cauzată de producția limitată de spermă.
Mai recent, cercetările au sugerat importanța cromozomului Y în general pentru sănătate și longevitate.
Profesorul Kenneth Walsh, specialist în biochimie și genetică moleculară la Școala de Medicină a Universității Virginia, a explicat că pe cromozomul Y au fost identificate gene esențiale pentru prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Pe parcursul îmbătrânirii, mulți oameni încep să piardă cromozomi Y din anumite celule, mai ales în celulele cu înlocuire rapidă, cum ar fi cele din sânge. Cu toate acestea, procesul și impactul acestuia asupra sănătății nu sunt pe deplin înțelese.
Două studii recente au indicat că pierderea cromozomilor Y este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a formelor severe de cancer de vezică urinară și a bolilor de inimă. Prin urmare, secvențierea completă a cromozomului Y poate ajuta cercetătorii să investigheze mai adânc aceste legături.
Profesorul Walsh consideră că aceste cercetări reprezintă doar începutul în înțelegerea rolului cromozomului Y în afecțiunile asociate îmbătrânirii. Una dintre direcțiile viitoare este explorarea contribuției cromozomului Y la speranța de viață mai redusă a bărbaților în comparație cu femeile.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.