logo
RNTV Live

STUDIU: noul set de inhibitori ai cancerului

cancer_preventie_646_320
Andrei-Vlăduț Gușter

Un grup de cercetători internaționali a demonstrat că utilizarea combinată a inhibitorilor poate inhiba creșterea tumorilor și poate preveni recidiva la pacienții cu anumite tipuri de cancer, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului și adenocarcinomul pulmonar. Această descoperire susține dezvoltarea viitoare a terapiilor inovatoare pentru aceste tipuri de cancer.

Studiul echipei a fost publicat în revista medicală Oncogene.

În contextul cunoștințelor actuale, calea de semnalizare Hippo joacă un rol crucial în reglarea creșterii rapide a celulelor, un proces asociat apariției cancerelor în organism la oameni și alte mamifere.

Proteina 1 asociată cu gena Yes (YAP) este esențială în controlul progresiei creșterii tumorale și are un rol semnificativ în dezvoltarea și răspândirea mai multor tipuri de cancer.

Atunci când calea Hippo este dereglată, se activează YAP, contribuind la dezvoltarea carcinomului cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului.

Atât calea Hippo, cât și YAP sunt considerate căi de semnalizare cheie în reglarea caracteristicilor celulelor canceroase.

Receptorul factorului de creștere epidermică (EGFR) este o proteină de pe suprafața celulară care contribuie la creșterea acestor celule. Mutarea genei EGFR poate duce la creșterea excesivă a acesteia, provocând apariția cancerului.

EGFR este adesea supraexpresat în carcinomul cu celule scuamoase de la nivelul capului și gâtului și este activat și prezintă mutații în adenocarcinomul pulmonar. În aceste cazuri, inhibitorii EGFR sunt utilizați pentru a opri creșterea cancerului.

În trecut, cercetarea a clarificat modul în care EGFR activează YAP prin intermediul căii Hippo, dar terapia EGFR ca monoterapie a prezentat o rată scăzută de răspuns.

Pe baza acestor dovezi, cercetătorii cred că inhibitorii EGFR pot inactiva temporar YAP, dar când YAP este reactivată, aceasta poate crește rezistența la inhibitorii EGFR utilizați pentru a combate cancerul. Cu toate acestea, încă nu se înțelege pe deplin mecanismul de reactivare a YAP.

Echipa de cercetare s-a concentrat pe receptorul tirozin-kinază de tip AXL pentru a investiga mecanismele de rezistență la inhibitorii EGFR. Aceștia au analizat în detaliu modul în care AXL influențează reactivarea YAP, concentrându-se în special pe mecanismul prin care AXL reglează YAP în combinație cu EGFR.

Receptorii tirozin-kinazici, cum ar fi AXL, joacă un rol esențial în procesele celulare. Când funcționează normal, AXL este prezent în principal în celulele sistemului imunitar și ajută la eliminarea celulelor moarte și reglarea răspunsurilor imune. Cu toate acestea, dereglat, AXL poate contribui la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv adenocarcinom pulmonar, leucemie acută și carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului.

Prin intermediul unei analize transcripționale cuprinzătoare și a experimentelor in vitro, echipa a demonstrat că AXL stimulează YAP în combinație cu EGFR prin intermediul axei EGFR-LATS1/2, unde LATS1/2 reprezintă kinaze importante în calea Hippo.

Această combinație de inhibitori AXL și EGFR a dus la inactivarea YAP și la reducerea viabilității celulelor de carcinom cu celule scuamoase de cap și gât și a celulelor de adenocarcinom pulmonar.

Concluzia cercetării sugerează că terapia combinată care vizează EGFR, AXL și YAP ar putea fi eficientă în suprimarea creșterii tumorale și prevenirea rezistenței și recidivelor la pacienții cu cancere cu mutații EGFR, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului și adenocarcinomul pulmonar.

În viitor, echipa intenționează să dezvolte medicamente eficiente care să vizeze EGFR, AXL și YAP și să continue cercetările pentru a înțelege pe deplin modul în care YAP este reactivată.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor