O nouă analiză subliniază legătura alarmantă dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea numărului de decese premature, ce ar putea fi prevenite!
Studiul, realizat pe baza datelor din opt țări, demonstrează că decesele premature cauzate de alimentația bogată în astfel de produse cresc semnificativ odată cu procentajul acestora în dieta zilnică. Publicat luni în American Journal of Preventive Medicine, cercetarea accentuează necesitatea implementării unor măsuri urgente pentru reducerea consumului de alimente ultraprocesate, prin politici reglementative și fiscale ce ar putea facilita accesul la opțiuni alimentare mai sănătoase.
Alimentele ultraprocesate sunt produse industriale, concepute pentru consum rapid sau încălzire rapidă, și sunt fabricate din ingrediente ce au fost modificate substanțial în procesul de fabricație, având un conținut scăzut sau inexistent de alimente naturale. Aceste produse au înlocuit din ce în ce mai mult mesele tradiționale, bazate pe ingrediente proaspete.
„Alimentele ultraprocesate afectează sănătatea nu doar prin conținutul lor ridicat de sodiu, grăsimi trans și zaharuri, ci și prin modificările chimice din procesul de fabricație, care includ utilizarea de aditivi precum coloranți, arome, îndulcitori artificiali și emulgatori”, a explicat dr. Augusto Fernandes Nilson, autorul principal al studiului, de la Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) din Brazilia.
Studiul se concentrează pe impactul procesării industriale asupra sănătății, folosind datele de mortalitate și consum alimentar din opt țări: Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Mexic, Marea Britanie și Statele Unite.
Cercetătorii au constatat că riscul de deces prematur crește pe măsură ce consumul de alimente ultraprocesate crește, ajungând la o creștere de 3% a riscului de deces pentru fiecare 10% suplimentar de alimente ultraprocesate din dietă.
În țările cu un consum ridicat de astfel de alimente, precum Statele Unite și Marea Britanie, până la 14% din decesele premature sunt atribuite acestui tip de dietă, în timp ce în țările cu un consum mai scăzut, precum Columbia, procentul este de aproximativ 4%. În 2018, în Statele Unite, aproximativ 124.000 de decese premature au fost legate de consumul de alimente ultraprocesate.
Consumul excesiv de alimente ultraprocesate a fost asociat cu 32 de boli diferite, inclusiv boli cardiovasculare, obezitate, diabet, anumite tipuri de cancer și depresie.
Pentru prima dată, acest studiu a evaluat impactul acestui tip de alimentație asupra deceselor premature din toate cauzele, demonstrând că riscurile sunt semnificative în toate categoriile de populație, indiferent de țară sau contextul socio-economic. Reducerea consumului de alimente ultraprocesate trebuie să devină o prioritate globală în politicile de sănătate publică.
„Este alarmant faptul că, în timp ce în țările dezvoltate consumul de alimente ultraprocesate a atins deja niveluri foarte ridicate și a rămas constant în ultimul deceniu, în țările cu venituri mici și medii acest consum este în continuă creștere”, a spus dr. Nilson.
„Acest lucru subliniază urgența adoptării unor politici care să reducă acest consum și să promoveze diete bazate pe alimente locale, proaspete și minim procesate”, a adăugat el.