Sursa: euronews.ro

Printre rapoartele Casei Albe se afla si un proiect ce pare dedicat reezolvarii caniculei si razelor ce sunt transmise spre Pamant, respectiv geoingineria solară. Proiectul suna din SF insa toti oamenii de stiinta lucreaza pentru a vedea atat avantajele cat si dezavatanjele.

CE SPUNE CRISTIAN PRESURA, FIZICIAN ROMAN:

Este vorba să primim mai puțină lumină de la Soare, adică o parte din razele solare să fie reflectate înapoi în spațiu, astfel încât să ne încălzească mai puțin. Este un studiu comandat de Casa Albă și ia în calcul posibile scenarii, eventual chiar scenarii SF prin care s-ar putea realiza acest lucru. De asemenea, studiul detaliază și impactul și riscurile unor astfel de măsuri. Nu dă niciun fel de recomandare, este un studiu pur și simplu din curiozitate, să-l numim așa.

O vizualizare a schimbărilor temperaturii globale din anii 1880 până în 2021. Sursă imagine: NASA / YouTube

Metodele prin care s-ar putea intampla acest lucru:

  • folosirea aerosolilor, particule mici care vor reflecta lumina Soarelui și lumina va fi împrăștiată, o parte în spațiu.
  • creșterea reflectivității norilor: lumina se va împrăștia puțin înapoi.
  • plasarea unor oglinzi în spațiu care să reflecte lumina Soarelui înapoi, ceea ce este mai putin realistic.
  • creșterea reflectivității solului
Este, de asemenea, posibil ca geoingineria solară să poată duce la o creștere rapidă și incontrolabilă a temperaturii dacă ar fi oprită brusc. Și, unii se îngrijorează că le-ar oferi poluatorilor climatici, precum companiile de combustibili fosili, undă verde pentru a continua și a se schimba. Întunecarea Soarelui ar putea ajuta la menținerea temperaturilor globale sau poate ne-ar putea condamna pe toți. Din păcate, este imposibil de spus care este mai adevărat.



Sursa: digi24.ro, bgr.com;
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *