Un nou studiu subliniază faptul că majoritatea porturilor petroliere din lume, esențiale pentru comerțul global cu petrol, vor fi grav afectate de creșterea nivelului mării determinată de criza climatică. Conform cercetărilor, 13 dintre cele mai mari porturi de superpetroliere sunt vulnerabile la o creștere de un metru a nivelului mării, cu un impact semnificativ asupra infrastructurilor esențiale, inclusiv cheiuri, depozite și rafinării.
Porturile din Arabia Saudită, inclusiv Ras Tanura și Yanbu, care reprezintă două dintre cele mai mari centre de export ale țării, sunt expuse unui risc deosebit, având în vedere că 98% din exporturile de petrol ale Arabiei trec prin aceste porturi. De asemenea, porturile petroliere din SUA, Emiratele Arabe Unite, China, Singapore și Țările de Jos se află pe aceeași listă de vulnerabilități.
Creșterea nivelului mării este deja un fenomen global, cu efecte asupra coastelor și infrastructurii de pe întreg mapamondul. Acest fenomen a condus deja la valuri de furtună mai mari și inundații costiere, iar pe măsură ce apa sărată se infiltrează în sol, aceasta poate coroda structurile deja existente.
Specialiștii avertizează că, în lipsa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a trecerii la surse de energie regenerabilă, impactul creșterii nivelului mării va deveni și mai grav, afectând siguranța energetică globală. În fața acestui pericol, unele guverne și corporații continuă să opună rezistență la măsurile de decarbonizare, punând în pericol atât mediul cât și stabilitatea economiei energetice mondiale.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews