Alergiile alimentare afectează milioane de copii la nivel global, iar incidenţa lor este în creştere constantă!

Cercetătorii din Finlanda aduc dovezi că includerea avocado-ului în dieta femeilor însărcinate poate contribui semnificativ la reducerea riscului de alergii alimentare la sugari, beneficiile începând chiar din perioada intrauterină.

În Statele Unite, unul din 13 copii suferă de alergii alimentare. Studiul finlandez indică avocado ca un aliment benefic în timpul sarcinii, iar consumul acestuia pare să diminueze riscul de alergii alimentare la nou-născuţi.

„Ca părinte, este îngrijorător să vezi creşterea cazurilor de alergii alimentare şi să simţi că nu poţi interveni. Deşi nu există încă un tratament definitiv, apar noi strategii preventive şi opţiuni terapeutice promiţătoare, iar cercetări recente, precum aceasta, aduc speranţă”, a afirmat conf. univ. dr. Sari Hantunen, cercetător la University of Eastern Finland, citată într-un comunicat.

Dr. Hantunen este autoarea unui studiu observaţional publicat recent în jurnalul Pediatric Research, parte a revistei Nature, în colaborare cu membri ai Avocado Nutrition Center şi Hass Avocado Board, organizaţii care susţin cercetarea ştiinţifică asupra avocado-ului şi promovează consumul acestuia în SUA.

Desfăşurarea studiului

Acesta este primul studiu care leagă consumul de avocado în timpul sarcinii de o reducere a riscului de alergii alimentare la sugari.

Cercetătorii au analizat aproape 2.300 de perechi mamă-copil din cohorta Kuopio Birth Cohort (KuBiCo), colectând date în perioada 2013-2022 prin chestionare privind obiceiurile alimentare. Alergiile sugarilor au fost evaluate la vârsta de un an.

Rezultatele au arătat că bebeluşii ale căror mame au consumat avocado proaspăt în timpul sarcinii aveau un risc cu 44% mai mic de a dezvolta alergii alimentare până la un an.