Procesul de metastază, în care celulele canceroase se răspândesc și afectează alte țesuturi sau organe, este responsabil pentru aproximativ 90% din totalul deceselor cauzate de cancer. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul medical City of Hope și Universitatea Texas Southwestern din Statele Unite a identificat o nouă țintă potențială pentru tratamentul pacienților cu cancer metastatic.

Scopul cercetării a fost de a investiga rolul carboxilării reductive în metabolismul redox, un proces esențial pentru cancerul metastatic. Carboxilarea reductivă este cunoscută pentru a furniza acetil-CoA, care este utilizat pentru producerea de lipide, și este mediată de sintetaza acizilor grași (FASN). Acest proces de lipogeneză susține creșterea rapidă a celulelor canceroase.

În studiul lor, cercetătorii au descoperit că inhibarea FASN stimulează carboxilarea reductivă în celulele canceroase pulmonare, crescând capacitatea redox în celulele canceroase metastatice.

Acest efect a provocat un flux net de citrat din citosol către mitocondrii în celulele cu deficit de FASN. Aceasta a fost o descoperire surprinzătoare, deoarece se credea anterior că fluxul de citrat merge doar în direcția mitocondrii-citosol în celulele canceroase.

Cercetătorii cred că blocarea acestui flux de citrat de la citosol la mitocondrii poate induce stres oxidativ și moartea celulară în celulele canceroase metastatice. Această descoperire sugerează că țintirea fluxului de citrat ar putea fi o terapie eficientă pentru pacienții cu cancer metastatic.

Studiul furnizează date suplimentare care susțin ideea că acest tip de tratament ar putea fi benefic pentru pacienții cu metastaze, bazându-se pe cercetări anterioare care au arătat importanța adaptării la independența de ancorare în celulele canceroase și rolul metabolic al carboxilării reductive în acest context.

Cercetătorii intenționează să exploreze dacă această descoperire se aplică și altor tipuri de cancer în afara celui pulmonar. Finanțarea pentru această cercetare a fost asigurată de Centrul medical City of Hope, Institutul Național de Cancer, Institutul de Prevenire și Cercetare a Cancerului din Texas, Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și Asociația Americană de Diabet.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *