Un proiect de cercetare recent a dezvăluit factorii care stau la baza dezvoltării unui tip rar de cancer renal și a identificat o posibilă alternativă la intervenția chirurgicală.

O echipă de cercetători de la Institutul Wellcome Sanger și spitalele Great Ormond Street și The Royal Free din Marea Britanie au reușit să decripteze secvența genetică a unei forme rare de cancer renal, cunoscută sub numele de reninom, pentru prima dată. Descoperirile lor, publicate în revista Nature Communications pe 25 septembrie, au adus în prim plan o potențială țintă terapeutică care ar putea servi drept tratament alternativ în situațiile în care intervenția chirurgicală nu este o opțiune.

Până în prezent, numai aproximativ 100 de cazuri de reninom au fost raportate la nivel mondial, făcându-l unul dintre cele mai rare tipuri de tumori observate la oameni. Cu toate că, în general, poate fi tratat prin chirurgie, reninomul poate cauza hipertensiune arterială severă sau se poate răspândi în alte părți ale corpului, dezvoltând metastaze. Din păcate, nu există terapii medicale disponibile pentru tratamentul reninomului, iar abordarea principală până acum a constat în intervenții chirurgicale.

Noul studiu a revelat că există o anomalie genetică specifică în codul genetic al genei NOTCH1, cunoscută ca fiind implicată în dezvoltarea cancerului, care este responsabilă pentru apariția acestui rar tip de cancer. Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a analizat două eșantioane de reninom, unul provenind de la un adult tânăr și celălalt de la un copil, utilizând tehnologii avansate de secvențiere genomică și secvențiere nucleară unică.

Aceste descoperiri sugerează că medicamentele existente care vizează gena NOTCH1 ar putea oferi o soluție potențială pentru tratarea reninomului la pacienții pentru care intervenția chirurgicală nu este o opțiune viabilă. Deși tehnologiile genomice au fost folosite pentru a decodifica multe tipuri de cancer, aceasta reprezintă o abordare inovatoare pentru cancerul renal rar și, în special, pentru cazurile care afectează copiii.

Taryn Treger, primul autor al studiului și bursier la Institutul Wellcome Sanger, a subliniat importanța acestei descoperiri: „Este pentru prima dată când am identificat factorii determinanți pentru reninom și sperăm că munca noastră continuă să deschidă calea către noi terapii pentru cancerele la copii.”

Cancerele renale rare, cum este reninomul, nu au avut, până acum, alternative la tratamentele chirurgicale, iar această cercetare oferă o perspectivă promițătoare pentru pacienții care se confruntă cu această afecțiune rară. Echipa de cercetare se așteaptă ca medicamentele deja existente, care acționează asupra genei NOTCH1, să poată trata acest tip de cancer fără necesitatea unei intervenții chirurgicale invazive.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *